Annons:

Biträdande regionchefen:

Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord presenterar rankingen.

Biträdande regionchefen: "Ingen är betjänt av ett dåligt klimat"

Företagsrankingen var skräckläsning för Vimmerby kommun i morse. Det största tappet sedan Svenskt Näringsliv påbörjade mätningarna 2001 är ett faktum. – Det är av sällan skådat slag, säger Johnny Rönnfjord, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv.

Annons:

Vimmerby kommuns tapp på 128 placeringar på Svenskt Näringslivs företagsranking är historiskt dåligt. På tisdagen fanns Svenskt Näringslivs biträdande regionchef, Johnny Rönnfjord, med kommunens utvecklingschef Patrik Kinnbom på en presskonferens där rankingen redovisades. 

– Ingen är betjänt av att man klankar ner på varandra eller har dåligt klimat. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, men nu måste näven knytas. Det handlar om Vimmerbys politiker, tjänstemän och näringsliv. Det här handlar om framtiden, säger Johnny Rönnfjord. 

Inte sämst i länet

Vimmerby är ändå inte sämst rankat i länet. Både Högsby och Oskarshamn hamnar längre ned på rankingen. 

– Slår vi ihop svaren i länet, så blir det 3,3 i länet på en sexgradig skala. Det är just över godtagbart. Man får därmed säga att det finns utvecklingspotential i Kalmar län. 

Bara fyra kommuner förbättrar sin ranking, medan fyra tappar mark. 

– Uppmaningen är skärpning och att ta det här på allvar. Det gäller inte bara Vimmerby, utan de flesta kommunerna i länet. Det är viktigt med målmedvetenhet och långsiktighet. 

Delar Patriks analys

Johnny Rönnfjords råd till kommunerna är att inte fokusera och jaga placeringar på rankingen. 

– Hur man än jobbar så är någon på plats ett och någon på plats 290. I stället ska man jobba med parametrarna och det sammanfattande betyget. Kanske ska man ha en rimlig målsättning och öka från 2,8 till 3,3 på den här sexgradiga rankingen. Man kan inte påverka hur Hudiksvall eller Habo jobbar. 

Anledningen till att Vimmerby rasar genom fältet är enligt utvecklingschefen Patrik Kinnbom bland annat det dåliga debattklimatet under 2015. Den analysen delar den biträdande regionchefen. 

– Jag delar Patriks analys. Turbulensen i politiken, vissa galenskaper i beslut och debattklimat kring folkomröstningen – det är klart att sådant påverkar. Det oroande är om det leder till att företag inte vill satsa och det verkar som att man har få deltagare på nyföretagarekurser. Det är bekymmersamt när det får konsekvenser. 

Nybro går bäst

Rönnfjord tycker att man ska prioritera mindre företag i högre utsträckning. 

– Behöver man prioritera sin tid, så prioritera de lite mindre. Generellt i hela landet så har större företag en mer positiv attityd. De stora får sin hjälp ändå.

Årets länsklättrare är Nybro. Kommunen går fram med 41 placeringar på rankingen. I Kalmar län har 1 268 företag varit med i undersökningen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt