Annons:

Inte aktuellt att öppna coronaavdelningen i Västervik:

Johan Rosenqvist säger att det inte är aktuellt att öppna coronaavdelningen i Västervik just nu. Foto: Anders Blank

Inte aktuellt att öppna coronaavdelningen i Västervik: "Inte läge nu"

I september stängdes coronaavdelningen i Västervik. Det är inte aktuellt att öppna den just nu.
– Verktyget finns kvar att ta till om det blir nödvändigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons:

Den särskilda coronaavdelningen på Västerviks sjukhus inrättades i våras i samband med coronavirusets första stora spridning i Sverige och Kalmar län. 

Avdelningen hölls öppen fram tills september – men då stängdes den. 

– Vi stänger den nu då vi inte har några patienter alls just nu. Vi hade några patienter förra veckan men nu har vi ingen inlagd med covid-19, sa chefläkaren Anna Michaëlsson då.

Nu ökar smittspridningen ordentligt igen och på tisdagen är fem personer inlagda på Länssjukhuset i Kalmar för covid-19. Men det är inget beslut taget om att öppna avdelningen i Västervik igen.

– Inte i dagsläget. Vi har covid-19-patienter på Länssjukhuset i Kalmar och det är där som de som behöver vård i första hand ska vara. Det händer naturligtvis att man kommer till sjukhuset i Västervik av annan anledning och visar sig vara covid-19-positiv, då får man ta ställning i varje enskilt fall om man har förutsättningar att bedriva vård där. Det är en avvägning mellan olika sjukdomars allvarlighetsgrad, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist på tisdagen. 

"Inte läge nu"

Men det är ett verktyg man har med sig.

– Det är absolut ett verktyg. Vi hade covid-19-enheter både på Länssjukhuset och sjukhuset i Västervik i våras. Vi hade särskilda IVA-enheter på båda också och de verktygen finns kvar att ta till om det blir nödvändigt. Just nu har vi fem patienter inneliggande och ingen som är i behov av intensivvård. Det är inget sånt läge nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt