Annons:

Smittskyddsläkaren om oroande signalerna i Vimmerby:

Smittskyddsläkaren ser allvarligt på signalerna från Vimmerby. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren om oroande signalerna i Vimmerby: "Mycket allvarligt"

Personer som testar sig på dagen – och går på krogen på kvällen. Det har varit verkligheten i Vimmerby.
– Det är mycket allvarligt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

I helgen kunde vi berätta att personer som testat sig för covid-19 i Vimmerby de senaste veckorna inte skött rekommendationerna kring provtagning. 

Hälsocentralens verksamhetschef, Camilla Ljungdahl, berättade att man sett exempel på Vimmerbybor som gått och testat sig på dagen gått på after work senare på kvällen.

– Även om man provtar sig är det jätteviktigt att isolera sig tills man har fått provsvaret. Vimmerby är litet och det är mycket personal som jobbar på hälsocentralen. I det sociala medieflödet dyker det alltid upp någonstans och vi har sett exempel på det vid flera tillfällen, att man provtagit sig men sedan inte isolerat sig. Det är minst sagt oroväckande. Då har man ändå haft en rädsla för att det är covid-19 och valt att provta sig, men inte tänkt steget längre att man kan smitta andra när man inte vet om man bär på viruset eller inte, sa hon bland annat. 

Det här är något som det även funnits rapporter om från andra orter, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin när vi frågar om hur hon ser på det och vad det säger om hur allmänheten sköter rekommendationer och råd. 

– Det har vi också sett, det framkommer när vi smittspårar och frågar när de fick symtom och vad de har gjort efter att de fått sina symtom. Jag har påpekat vikten av detta under lång tid, om man provtar sig ska man stanna hemma tills man fått provsvaret. Att inte göra det är mycket allvarligt, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt