Annons:

SMITTSKYDDSLÄKAREN:

Foto: MostPhotos

SMITTSKYDDSLÄKAREN: "ORDENTLIG SAMHÄLLSSPRIDNING I NORRA LÄNET"

Pandemin slog inte särskilt hårt mot norra länet i våras. Nu gör den däremot det.
– Nu märks det av en ordentlig samhällsspridning i norra länet. Helt klart är det så, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

De senaste veckorna verkar det nya coronaviruset covid-19 ha fått fäste på allvar i de norra länskommunerna. Antalet bekräftade fall har varit många i samtliga tre norra länskommuner: Hultsfred, Vimmerby och Västervik.

I samtliga kommuner har man fått in smitta inom vård och omsorg och även på skolor.

– Det skiljer sig mycket åt i länet. Just nu är det mycket mer aktivitet i norra delen jämfört med södra delen. I våras var det mer överhängande i söder. Det finns aktivitet överallt, men det är värre i norr, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Kan det bero på att norra länet var relativt förskonat i våras?

– Det kan absolut vara en orsak, att det är färre som haft smittan. Men det beror också på var smittan får fäste och var den kommer in. Vi såg när Hultsfreds kommun fick spridning inom socialförvaltningen och hur snabbt det spred sig där. Då undrade man hur det skulle se ut i Vimmerby några veckor senare. Nu är det en hel del aktivitetet i Vimmerby också. Vi ser att många är drabbade de senaste veckorna och det kommer synas i Folkhälsomyndighetens veckostatistik snart också. Nu märks det av en ordentlig samhällsspridning i norra länet, det är helt klart så. Det är det verkligen.

"Vågar aldrig säga det"

Just på onsdagen togs beslut om att Vimmerby gymnasium helt skulle gå över till distansundervisning, vilket även Vimarskolan i Vimmerby gjorde på tisdagen.

– Det beror på var fallen kommer och vad det är för omständigheter. Har man enstaka spridda fall i en skola då spelar det inte så stor roll, men ser man att de har samband med varandra är det andra parametrar att ta ställning till. 

Vet ni om det är något superspridarevent som ni kan se?

– Superspridarevent blir mer sällsynta nu när det är begränsat hur många som träffas. I vissa situationer träffas många ändå. Jag har inte kännedom om något i detalj just nu. Jag har inte heller den kollen jag hade vid färre antal fall. Det är snarare flera olika klusterutbrott nu.

Ökningen har avtagit i Hultsfreds kommun. Är faran i Hultsfred lite över nu?

– Jag vågar aldrig säga att faran är över. Det är lugnare inom vård och omsorg, men det är ändå så att man ska vara på tårna. Jag vågar inte säga det. Det kan poppa upp igen i andra verksamheter.

Bör man tänka till lite extra i den norra delen av länet?

– Det är mer aktivitet i norra länet och det kommer variera från vecka till vecka. Jag tror alla är medvetna om att det är hög smittaktivitet i de här kommunerna. Jag hoppas att man har sett det. Det är viktigt att vara försiktig och begränsa sitt kontaktnät, vara noggrann med att följa rekommendationerna och inte gå till jobbet när man har symtom.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt