Annons:

Närmare 200 personer kritiska till Aleris tilltänkta placering

Här ska eventuellt Aleris bygga ett nytt behandlingshem, men de närboende är mycket kritiska. Bild: Vimmerby kommun

Närmare 200 personer kritiska till Aleris tilltänkta placering

En tomt vid Kohagen är det hetaste alternativet när vårdjätten Aleris vill bygga nytt. Cirka 200 närboende är kritiska till idén. – Vi ser till hela Vimmerby stad, säger de närboendes talesperson till Dagens Vimmerby.

Annons:

I våras avslöjade Dagens Vimmerby att en tomt väster om Kohagen är det hetaste alternativet när Aleris vill bygga ett nytt behandlingshem för cirka 40 brukare.

I veckan kunde vi berätta att ÄVEN Vimmerbyföretaget Lansen Omsorg är intresserad av mark på området för sitt tredje LSS-boende för sex personer.

Samtidigt är kommunen mitt inne i en detaljplansprocess för området. Förslaget är ute på samråd och tillåter en en mängd olika verksamheter: skola, boende och vård.

"Brist på villatomter" 

Ända sedan Aleris planer blev kända har en gruppering i området med cirka 200 personer försökt få kommunen att hänvisa Aleris till en annan mark. Veckans nyhet om ett eventuellt LSS-boende välkomnas av gruppens talesperson.

– Vår linje är att vi vill se till hela Vimmerby stad. Ska man expandera så är det i norra delen och det finns en brist på villatomter. Kohagen är ett attraktivt område och då menar vi att den större delen borde gå till bostadsbyggande. Vi ställer vi oss positiva till Marcus Hamlins planer och vi välkomnar äldreboende, skolor, förskolor och villor, men det är obegripligt att förlägga en sådan byggnad i ett så attraktivt område när vi saknar villatomter i attraktiva områden, säger personen.

"Tar inte ställning"

Gruppen har fört en dialog med kommunen sedan i våras.

– Vi har haft en bra dialog, men nu börjar vi känna att man inte lyssnar hela vägen. Man tar inte ställning i frågan. Vi har pekat ut mark som Aleris skulle kunna bygga på som är minst lika bra som Nybble, och då skulle det både finnas platsför Marcus Hamlins LSS-boende och en förskola. Ska man uppta den marken åt Aleris för att ersätta Stenbäcken så är det väldigt mycket mark och det sätter vi oss emot.

 Andra alternativ

Protestgruppen har pekat ut andra tomter för Aleris, exempelvis vid Trekanten och Karlbergsfastigheten.

– Trekanten är samma avstånd till centrum och vi har gett fyra förslag som inte ligger i attraktiva delar där människor vill ha villatomter. Där skulle Aleris också kunna börja bygga direkt. Frågan vi ställer oss är: vad är skälet för att Kohagen är den bästa placeringen för Aleris när vi lämnat in synpunkter och alternativ som är minst lika bra?

 Blev inte förvånade

Enligt personen DV har pratat med så är kommunen rädd för att Aleris i stället väljer att bygga ett nytt boende i en annan kommun.

– Men det är här Aleris har sin kompetens och sin bakgrund. De kan inte flytta till grannkommunen för där finns inte den här kompetensen. Däremot kan det vara barnfamiljer som flyttar någon annanstans om det inte finns tomter. Vi vill veta varför Nybble/Kohagen är det bästa och vilka politiker det är som tycker det.

Blev ni förvånade över detaljplanen?

– Nej, vi har haft en tät kontakt med kommunen. Vi visste att den skulle komma och vi ställer oss inte emot den i sig, men det finns andra alternativ.

Hur ser du på synpunkten att närboende är rädda för att huspriserna ska sjunka?

– Det har inte varit vårt fokus. Vårt fokus är hela Vimmerby. Vi är angelägna om att Vimmerby ska expandera och att Aleris ska få bygga, men det finns bättre alternativ. Det här borde inte vara ett bekymmer.

Här kan du se den detaljplan som nu ska ut på samråd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt