Annons:

Ljunghälls vd bemöter uppgifterna om många coronafall

Många medarbetare på Ljunghäll i Södra Vi ska ha fått konstaterad covid-19-smitta. Foto: Simon Henriksson

Ljunghälls vd bemöter uppgifterna om många coronafall

Dagens Vimmerby har fått uppgifter om att många medarbetare, cirka 40 stycken, på Ljunghäll i Södra Vi har konstaterad covid-19-smitta. 
– Jag har inte uppgiften med hur många fall vi har tillgänglig just nu, säger Lars Hagelberg, vd på Ljunghäll. 

Annons:

Enligt uppgifter till Dagens Vimmerby har Ljunghäll i Södra många bekräftade covid-19-fall i personalstyrkan. Företagets vd Lars Hagelberg kommenterar uppgifterna så här: 

– Rent generellt så har vi nog vår beskärda andel av smittspridningen som motsvarar vad samhället har. Det är klart att vi har medarbetare som är hemma och sjuka men vi följer Folkhälsomyndighetens råd så det innebär att vi tvingar alla som har minsta symtom att stanna hemma. Hur många som är covid-19-sjuka eller hemma med symtom är svårt att säga, säger Lars Hagelberg. 

Du har ingen siffra på hur många anställda som är covid-19-sjuka?

– Vi har koll på hur många som har anmält till oss att de har bekräftad covid-19 men jag har inte den uppgiften tillgänglig just nu. Det är vår HR-avdelning som för statistik på det. 

Det ryktas om att ni har 40 coronafall på Ljunghäll, vill du kommentera siffran?

– Totalt kan vi ha haft 40 konstaterade coronafall sedan coronaviruset utbröt, säger Hagelberg.

Men ni har inte 40 fall för stunden?

– Nej, det har vi inte. Det är jag helt säker på, men jag vet inte hur många fall vi har. 

Är situationen med covid-19 mest allvarlig i dag eller har det funnits tidigare perioder som har varit värre?

– Under våren och sommaren hade vi bara en handfull konstaterade coronafall så det har varit mer i december och januari. Jag vet att vi hade ett 20-tal konstaterade coronafall bland våra medarbetare i december.

Är det någon specifik del av fabriken som ni kan se coronasmitta eller är det utspritt?

– Det är ganska utspritt. Vi har varit förskonade från att ha utbrott och smitta på arbetsplatsen. Jag har fått en del rapporter som säger att de som har blivit sjuka har blivit sjuka på fritiden. 

"Påverkar personalplanering"

Nu återvänder många anställda till jobbet efter jul-och nyårsledigheten. Hagelberg hoppas att de anställda har tagit sitt ansvar. 

– Jag hoppas att våra medarbetare har tagit sitt ansvar på fritiden, följt de riktlinjer som vi alla måste följa och firat jul och nyår i ensamhet. Vi har vidtagit åtgärder för att hålla en säker arbetsmiljö och det började vi med redan i mars. Det är något som vi fortsätter med och jag ser inte att det är någon utmaning att medarbetare kommer tillbaka från ledighet. 

Skulle du säga att ni har situationen under kontroll?

– Jag skulle säga att vi har samma situation som resten av samhället. Jag kan inte säga att resten av samhället har situationen under kontroll. Det påverkar inte oss på så sätt att vi måste stänga vår fabrik eller vår produktion på samma sätt som man gör med skolor. Ur den aspekten kan jag väl säga att vi har mindre påverkan än vad andra verksamheter har. Oavsett om det är covid-19 eller vinterkräksjuka så är det klart att det påverkar personalplanering och bemanning och vi får ta till övertid för att klara det om vi har många som är hemma. Under de senaste veckorna har det varit mer än vanligt. 

Hur ser sjukfrånvaron ut?

– Under den här tiden på året (december, januari och februari) så är det rent generellt väldigt hög sjukfrånvaro. 

Inget munskyddskrav på golvet 

Han berättar att Ljunghäll har infört krav på munskydd i vissa miljöer.

– I en del mötesrum har vi munskyddskrav. Vår utgångspunkt för en säker miljö är att hålla avstånd och ha social distans, det är det absolut viktigaste. Vi har gjort mycket för att möjliggöra tillräckligt avstånd mellan medarbetare. Vi begränsar antal medarbetare som får vara i samma rum och ser till att man håller avstånd. Är det så att avstånd inte skulle kunna hållas av någon anledning eller att någon medarbetare känner sig orolig för situationen så finns munskydd att tillgå. 

Hur ser det ut på golvet i fabriken?

– Där är det inte obligatoriskt. 99 procent av våra medarbetare håller avstånd till sina kollegor, man står exempelvis vid en gjutmaskin som är 30 meter från närmaste granne så där har vi avståndet. Det kan bli svårare i omklädningsrum, lunch- och fikarum och vid instämplingsautomater så där är det viktigt att vi håller avstånd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt