Annons:

Hagelberg om nedskärningen: ”Vi har växt för fort”

Lars Hagelberg, tillförordnad vd, menar att Ljunghäll har växt för fort efter krisen förra året. Foto: Simon Henriksson

Hagelberg om nedskärningen: ”Vi har växt för fort”

Ljunghäll AB går som tåget och orderingången ökar månad för månad. Trots det minskas antalet tjänster under året – men många medarbetares jobb kunde räddas under veckans förhandlingar med facken. 
– Det är en konsekvens av att vi har växt för fort kan man säga, säger Lars Hagelberg, tillfällig vd för företaget.

Annons:

I tisdags meddelade Ljunghäll AB de fackliga parterna att man vill minska antalet tjänster med 40 stycken. Så många blir det inte och efter förhandlingar är det bara ett fåtal som sägs upp, vilket Vimmerby Tidning rapporterade först. 

– Vi har strävat efter att hitta lösningar för att minimera antalet medarbetare som sägs upp och velat avsluta förhandlingarna så fort som möjligt för att minimera oro. Genom att vi kan göra omplaceringar och utnyttja kommande pensionsavgångar har vi kunnat minimera antalet uppsägningar till ett fåtal. Det är avsevärt färre än vi initialt trodde.

Hur många är ett fåtal?

– Det är inte mer än fem i alla fall.

Hur många tjänster försvinner?

– Det är svårt att säga hur många färre tjänster det blir. Vi reducerar inom en del tjänster och placerar om till andra. När vi gick in i förhandlingarna uppskattade vi det till max 20 tjänstemannatjänster och max 20 supporttjänster, men det blev avsevärt färre än det. Många medarbetare kan andas ut och de som är berörda har fått besked.

"Det går riktigt bra" 

Hela fordonsindustrin slungades rakt in i en mycket svår kris när coronapandemin slog till förra våren. Ljunghäll permitterade och hade fabriken stängd vissa veckor. Ett år senare är det ett annat ljud i skällan.

– Det går jättebra. Man kan säga att vi gått som tåget sedan vi kunde öppna igen. Det har varit full gas sedan dess och det var då vi anställde väldigt mycket. Vi tog tillbaka alla uppsägningar och anställde ytterligare. På kort sikt är det lite störningar i bil- och lastbilsindustrin med brist på halvledare, men det har inte drabbat oss på så sätt att vi tappar volymer. Det går riktigt bra.

Hur ser det ut framöver?

– Jag skulle säga att det fortsätter med den trenden, det fortsätter att öka jämfört med för ett år sedan. Vi har ökat månad för månad.

Varför minskar ni personalstyrkan när det går så pass bra?

– Det handlar om tjänster som inte direkt producerar där vi har ökat för mycket. Vi måste titta på vår lönsamhet så vi har råd att fortsätta investera och så vidare. Vi effektiviserar i produktionen genom att köra maskiner snabbare och måste även effektivisera i allt annat.

Ljunghäll AB har mellan 560-570 medarbetare och är ett av norra länets största företag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt