Annons:

Vinden har vänt – från storvarsel till nyanställningar för Ljunghäll

Vinden har vänt för Ljunghäll – som nu nyanställer och är fler sysselsatta jämfört med före coronakrisen. Foto: Simon Henriksson

Vinden har vänt – från storvarsel till nyanställningar för Ljunghäll

Kommunens största privata arbetsgivare drabbades hårt i början av krisen. Nästan 250 personer riskerade att förlora sina jobb. Nu har vinden totalvänt – och Ljunghäll räknar med att rekrytera ett 30-tal nya medarbetare.
– Vi är fler sysselsatta än innan krisen, säger Ljunghälls tillfällige vd Lars Hagelberg.

Annons:

Coronakrisen fick stora effekter för Ljunghäll AB i Södra Vi, som är kommunens största privata arbetsgivare. I maj varslades nästan 250 anställda om uppsägning. Då var läget becksvart för företaget. Uppgifter till Dagens Vimmerby gjorde gällande att företaget förlorade 1,5 miljoner om dagen när situationen var som värst. 

Men nu, bara månader senare, är läget ett helt annat. Redan i juli månad var Ljunghäll lika många anställda som i februari månad – och nu söker till och med pressgjuteriet medarbetare. 

– Det är positivt att vi nu kan rekrytera. Vi är i ett läge där vi återigen har rekryteringsbehov kopplat till det allt mer positiva marknadsläget. På tjänstemannasidan är det främst kvalitetstekniker och arbetsledare som vi nu söker. Vi har redan under de senaste veckorna anställt CNC-tekniker, projektledare, kvalitetstekniker, kvalitetsingejör samt produktionstekniker, säger Ljunghälls tillfällige vd Lars Hagelberg.

Även på kollektivsidan ser man behov av mer personal.

– Där är det fortsatt behov av operatörer, främst till bearbetning. Detta drivs främst av ökat skiftgång efter volymerna. Vi söker också några nya medarbetare inom administrationen för att täcka upp vakanser som uppstår på grund av naturlig avgång.

"Kör för högtryck"

Totalt handlar det om ett drygt 30-tal nya medarbetare.

– Vi har också ett långsiktigt kompetensbehov och påfyllnadsbehov för att dra igång produktionen i de nya maskiner som vi investerat i och bygger upp just nu. Gällande exakt antal rekryteringar vi gör är det svårt att säga, men som vi tidigare informerat om var vi i juli ungefär lika många personer på företaget som vi var i februari innan coronakrisen slog till. Nu har vi ökat bemanningen ytterligare något och är därmed fler sysselsatta än innan krisen. Med de rekryteringar som pågår räknar jag med en ökning av ett 30-tal totalt.

Vad tänker du om att det har gått så här snabbt från varsel till nyanställningar?

– Just nu kör våra kunder för högtryck. Produktionsstoppet under coronakrisen har inneburit väldigt höga produktionstakter nu som vi blev lite tagna på sängen av. Många av våra medarbetare har därför fått slita hårt senaste tiden och jag är imponerad och tacksam över det engagemang som finns på företaget. 

Hur ser ni på coronakrisens effekter för det kommande halvåret?

– Det är en stor osäkerhet på marknaden och ingen av våra kunder kan ge klara signaler om framtiden – hur länge det håller på eller om det kommer öka eller minska. Många spekulerar i att det blir något lägre volymer när kunderna kommit ifatt orderboken. För oss innebär det därför att vi måste se till att ha en flexibel arbetsstyrka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt