Annons:

Livsmedelsverket varnar för gifter – i ekologiska ägg

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än konventionella ägg. Foto: Svenska Ägg

Livsmedelsverket varnar för gifter – i ekologiska ägg

Ekologiska ägg är mer giftiga än vanliga ägg. Nu vill Livsmedelsverket att branschen undersöker varför. – Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna av ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons:

Det är halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Gränsvärderna har inte överskridits, men Livsmedelsverket konstaterar att halterna är högre än i andra ägg. 

Myndigheten kräver nu att problemet undersöks och åtgärdas. 

Dioxin och PCB lagras i kroppen hela livet. En förklaring kan vara att fodret innehåller fiskmjöl från Östersjöfisk. 

– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare hos Svenska Ägg, till Aftonbladet. 

Enligt AB anser Svenska Ägg att det går att minska andelen fiskmjöl i fodret och man har också inlett en undersökning för att hitta fler möjliga orsaker. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt