Annons:

  • Vimmerbyfamilj ska utvisas efter 15 år i Sverige - vädjar till statsministern

    Lennart Nilsson har känt familjen under alla år de bott här. Barnen kallar honom för farfar. Foto: privat

  • Vimmerbyfamilj ska utvisas efter 15 år i Sverige - vädjar till statsministern

    I ett brev till statsministern vädjar Lennart Nilsson att familjen ska få stanna. Brevet ligger nu på justitiedepartementets bord och familjens advokat har begärt resning hos Högsta Domstolen. Foto: privat

Vimmerbyfamilj ska utvisas efter 15 år i Sverige - vädjar till statsministern

I mitten av januari meddelade Migrationsverket familjen Berisha att de ska utvisas efter att de bott i Sverige i 15 år. Nu vädjar barnens svenske farfar i ett brev till statsministern. 

Annons:

I mitten på januari fick familjen Berisha i Vimmerby ett brev från Migrationsverket som meddelade att de ska utvisas från Sverige, vilket Vimmerby Tidning var först att uppmärksamma.

Familjen har bott här i 15 år men på grund av flera omständigheter har de inte fått uppehållstillstånd. Lennart Nilsson i Vimmerby har varit god vän till familjen under alla år och barnen kallar honom farfar. 

– Det är förfärligt och det råder ett kaos hos familjen just nu, säger han.

Traumatiska upplevelser

Familjens historia tar sin början redan när Halil och Spresha blev kära i varandra då de fortfarande levde i Kosovo i forna Jugoslavien. Mot deras föräldrars vilja bildade de familj och fick ett barn. Spänningen inom familjen växte och när Spresha arbetade som ambulanssjuksköterska i en organisation som var stödd av EU gav gerillan henne traumatiska upplevelser. Det gjorde att den nybildade lilla familjen fick fly. 

– 2006 kom de till Sverige och fick så småningom bo i Göteborg på en flyktingförläggning. Inte förrän 2008 tog Migrationsverket i ärendet och utvisade dem utan att ta några som helst hänsyn till Spreshas upplevelser med gerillan eller föräldrarnas hat över familjebildningen, säger Lennart Nilsson. 

Gömde sig i en bil

När Halil och Spresha också konverterade till kristendomen blev situationen med föräldrarna ännu mer komplicerad. Att återvända var uteslutet vilket drev familjen på flykt även i Sverige. Under en längre tid gömde de sig i en bil utanför Uddevalla. 

– En julafton stod familjen utanför kyrkan här i Vimmerby. Efter att ha hört deras oerhörda historia fanns inget annat än att hjälpa dem. 

Av tre barn är två är födda i Sverige

2018 sökte familjen asyl på nytt med större hopp eftersom barnkonventionen nu hade blivit ett riktmärke och lag i Sverige. Familjen har tre barn varav två av dem är födda i Sverige.

– Vi hade hopp om att man såg att det var för barnens bästa att de skulle få stanna. Men nej, Migrationsverket avslog ärendet. 

Under flera år har Halil arbetat på ett äldreboende i Vimmerby men efter avslaget i juli 2020 har han inte kunnat arbeta. 

– Han fick ett vikariat 1 januari i år med förlängning till oktober. Dessvärre kan han inte ta det eftersom han är förbjuden att arbeta. 

Finns inget land att återvända till

Lennart Nilsson har i ett brev vädjat till Statsministern om att de ska se över ärendet och brevet ligger nu på justitiedepartementet bord. 

– Migrationsverket vill att de ska återvända men de har inget att återvända till. Landet de lämnade finns inte kvar och de som flydde från forna Jugoslavien är inte registrerade eftersom Kosovo blev egen stat 2008. 

Familjens advokat har begärt resning i högsta domstolen för att ompröva hela ärendet. 

– Att man inte tycker att det är skäl nog för dem att stanna när tre barn har vuxit upp i Sverige under 15 år. Det är en katastrof. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt