Annons:

Så mycket alkohol dricker varje länsbo

Vindrickandet blir allt mer svenskens och Kalmar länsbons stora dryckesintag.

Så mycket alkohol dricker varje länsbo

Uppdelningen av Europa i brännvinsbälte i norr, ölbälte i mellaneuropa och vinbälte i syd är på väg att förändras. Ny statistik visar att försäljningen av vin ökat med nästan 300 000 liter under de senaste fem åren.

Annons:

Det är tidningen Östra Småland som gjort en sammanställning. 

En genomsnittlig länsbo över 20 år köper varje år drygt 30 flaskor vin. Det är två flaskor mer än för fem år sedan. Inköpen av starksprit minskade med knappt en liter och hamnar på omkring tre liter/år. 

– Vi dricker lite mindre, men oftare. Uppdelningen av Europa i brännvinsbälte i norr, ölbälte i mellaneuropa och vinbältet i syd har förändrats. Vi blir mer lika, säger Bodil Hammas, sjuksköterska på Alkohol- och drogmottagningen i Kalmar kommun.

Drickandet har minskat

Av den alkohol som dracks i länet under förra året stod vin för den största delen, starköl för den näst största och starksprit för en minsta.

Systembolagets försäljning i Kalmar län har minskat med en halv procent jämfört med för fem år sedan. Totalt har drickandet minskat med elva procent de senaste tio åren.

Hemtillverkat öl

Under 2015 stod bolaget för 78 procent av den alkohol som konsumerades i landet. Resterande del kom från införsel, smuggling, köp via nätet och privat tillverkning hemma. 

– Det hemtillverkade ölet har ökat kraftigt under senare år. Hembränd sprit har blivit en mycket marginell företeelse numera, säger Björn Trolldal, forskare vid Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CANtill Östra Småland.

Nästan 80 procent av alla svenskar dricker alkohol minst en gång i månaden, enligt statistiken. Den gruppen som dricker mest är personer mellan 50-64 år. Hos ungdomar sjönk konsumtionen med 30 procent mellan 2012 och 2015. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt