Annons:

VIMMERBYFAMILJENS KAMP FÖR ATT FÅ STANNA GÅR VIDARE

"Farfar" Lennart Nilsson har engagerat sig hårt för familjen Berisha i Vimmerby som ska utvisas efter 15 år i Sverige. Foto: Privat/Pixabay (genrebild)

VIMMERBYFAMILJENS KAMP FÖR ATT FÅ STANNA GÅR VIDARE

Familjen Berisha i Vimmerby ska utvisas – detta trots att de har bott i Sverige i 15 år och att två av familjens tre barn är födda här. Nu har familjen lämnat in en resningsansökan till Kammarrätten, och nästa vecka ska protestlistor med tusentals namnunderskrifter samlas in.

Annons:

Vi har tidigare berättat om Vimmerbyfamiljen Berisha som varit i Sverige i 15 år. Två av Halil och Spreshas tre barn är födda här och pappa Halil har chans till ett arbete inom äldrevården i Vimmerby.

Mamma Spresha utsattes för grova övergrepp i sitt hemland, men trots detta har de svenska myndigheterna beslutat att familjen ska utvisas.

Familjen flydde

Familjens historia tog sin början redan när Halil och Spresha blev kära i varandra då de fortfarande levde i Kosovo i forna Jugoslavien. Mot deras föräldrars vilja bildade de familj och fick ett barn.

Spänningen inom familjen växte och när Spresha arbetade som ambulanssjuksköterska i en organisation som var stödd av EU gav gerillan henne traumatiska upplevelser. Det gjorde att den nybildade lilla familjen fick fly och att Spresha är rädd för att återvända.

Sökt asyl flera gånger

Vid ett flertal tillfällen har familjen sökt asyl i Sverige, men fått avslag. 2018 sökte familjen asyl på nytt, denna gång med större hopp om ett positivt besked eftersom barnkonventionen nu hade blivit ett riktmärke och lag i Sverige. Men det var inte tillräckliga skäl, enligt Migrationsverket.

I mitten av januari meddelade Migrationsverket familjen Berisha att de ska utvisas. Bland annat menar man att det inte förelåg någon hotbild mot barnen då de sökte asyl 2008.

"Farfar" Lennart hårt engagerad

Barnens svenske ”farfar”, Vimmerbybon Lennart Nilsson, har engagerat sig hårt i familjen Berishas öde. Bland annat har han i ett brev vädjat till statsministern om att de ska se över ärendet, och brevet ligger nu på justitiedepartementet bord. Samma brev har också skickats till samtliga partiledare.

– Migrationsverket vill att de ska återvända men de har inget att återvända till. Landet de lämnade finns inte kvar och de som flydde från forna Jugoslavien är inte registrerade eftersom Kosovo blev egen stat 2008, sa Lennart Nilsson i en tidigare intervju.

– Att man inte tycker att det är skäl nog för dem att stanna när tre barn har vuxit upp i Sverige under 15 år. Det är en katastrof.

Resningsansökan inlämnad 

I dagarna tog familjen Berisha nästa steg i sin strävan efter att få stanna i Sverige. En resningsansökan lämnades då in till Kammarrätten.

– De har också haft sitt första möte med gränspolisen. Det hölls på polisstationen i Vimmerby. Där fick de information om vad som gäller inför en eventuell utvisning. Ingen som helst skugga ska falla på gränspolisen, utan de har skött allt jättebra, berättar Lennart Nilsson.

– Nu avvaktar både vi och gränspolisen Kammarrättens hantering av vår resningsansökan. Under tiden ska familjen anmäla sig på polisstationen i Vimmerby en gång i veckan.

Familjen överväldigad

Lennart Nilson berättar om hur överväldigade familjen är över det otroliga stöd de känner att de har fått från alla tänkbara håll.

– Det vill verkligen tacka alla som har skrivit under namnupprop och engagerat sig på andra sätt. De känner av ett enormt stöd, inte minst från skolorna och alla elever som har skrivit under listorna.

I nästa vecka ska Lennart samla in och sammanställa alla namnlistor som finns – såväl fysiska som digitala.

– Det handlar om flera tusen namn. Listorna lämnar vi till familjens advokat för vidare befordran, berättar Lennart Nilsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt