Annons:

Explosionsrisken är undanröjd – så påverkar händelsen produktionen

Magnus Dahlblom är platschef på Arla i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Explosionsrisken är undanröjd – så påverkar händelsen produktionen

Flera timmars kaos är över. Arlas platschef Magnus Dahlblom drar en lättnadens suck.
– Det kändes som det gick åt helvete ett tag där, men vi klarade oss ganska bra, säger han. 

Annons:

Vid 13-tiden på tisdagen fick räddningstjänsten larm om en överhängande fara för explosion vid Arlas anläggning i Vimmerby. Ett stort arbete pågick under flera timmar, men vid 16.10-tiden kunde man andas ut igen.

– Den eventuella explosionsrisk som fanns är undanröjd. Det vi såg som en risk blev aldrig en risk. Nu har vi fått kylningen till pannan att funka, säger platschefen Magnus Dahlblom. 

Även hetvattensystemet ska vara under kontroll. 

– Det är vatten på 150 grader och tappar vi trycket börjar det koka. Då kan ledningarna gå sönder och hetvatten börja spruta ut och det vill vi inte på personalen direkt. Det sista vi gör nu är att få kontroll på hetvattnet och nu ska vi ha kontroll på de bitarna. Så fort vi har koll på det kan vi avblåsa det hela. Vi får kolla skador på flispannan och starta produktion på oljepanna vi har som backup.

Vad vet ni om skadorna?

– Vi får inspektera det i morgon. Vi behöver ha 24 timmar för att fläkta ut för att kunna inspektera skadorna, mura upp det som gått sönder och så vidare. Vi får torrelda pannan, men ett skott från höften är att flispannan står stilla i en vecka.

Är det samma kapacitet?

– Nej, vi tappar 15 procent i kapacitet, men kan hantera mjölkproduktionen i Sverige. Vi får inte ut lika mycket, så det kommer påverka produktionen men ändå kunna hantera mjölksituationen i Sverige. Det kändes ett tag som att det gick åt helvete, men vi klarade oss ganska bra. Pulsen börjar gå ned, säger Dahlblom och pustar ut.

"Får vi räkna på efteråt"

Om det finns något Arla kan göra för att undvika att det här sker igen är svårt att säga.

– Vi får analysera det och titta på det nu. 

Hur har stämningen varit där inne?

– Stressat, pressat men god. Det finns en god samarbetsförmåga och personalen har god kompetens. Vi har precis bytt ägare på pannan och det var en oturlig uppstart på samarbetet, men de har styrt upp och hjälpt oss. Vi har valt rätt partner. 

Kan ni göra någon bedömning av vad ni tappar ekonomiskt?

– Det är jättesvårt att säga. Det får vi räkna på efteråt. Det beror på hur vi kan hantera mjölken på ett smart sätt. 

Har någon mjölk gått till spillo?

– Nej, ingen. Vi har skickat mjölk vidare till Kalmar, Jönköping och Götene som har hanterat den åt oss. Det är tur att det finns kompisar.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt