Annons:

Ser behov av att rekrytera framåt:

Magnus Dahlblom är platschef på Arla i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

Ser behov av att rekrytera framåt: "Mjölken till Vimmerby minskar inte"

Arla i Vimmerby växer. På mejeriet är det just nu ett generationsskifte och inom kort kommer man behöva rekrytera.
– Hur mycket vi kan växa beror helt på utvecklingen av mjölkvolymer. Mjölken till Vimmerby minskar inte, säger platschefen Magnus Dahlblom.

Annons:

På Arlas mejerier runt om i Sverige finns det stora rekryterings- och kompetensbehov. Arla släppte nyligen en rapport som tar fasta på detta och säger sig vilja uppmuntra fler att söka sig till mejeribranschen.

På Arlas pulvermjölksmejeri i Vimmerby är läget liknande. Det finns ett stort behov av att kunna rekrytera ny personal framöver.

– Det vi framför allt ser nu är ett generationsskifte, där folk går i pension, men vi har också en del anställda som börjat studera. Därför är vi ute och söker operatörer till fabriken. Vi behöver alla typer, allt från operatörer till projektledare och underhållstekniker, säger platschefen Magnus Dahlblom. 

I dagsläget är Arla cirka 100 anställda i Vimmerby, men det kan variera med ett tiotal utifrån hur hög produktionen är.

– Något jag tror många missar är att vi är en högteknologisk fabrik. Det är inget smutsigt jobb, utan det är automatiserat och kräver ett engagemang och en god teknisk förståelse. Vi kör 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Jag tror inte alla känner till det riktigt här.

"Minskar inte"

Arlas fabrik i Vimmerby är det sista steget i kedjan och 95 procent av mjölkpulvret går på export.

– Vi är ett balansmejeri och mjölken som blir över när all ost, smör, yoghurt och så vidare har gjorts kommer hit. Vi hanterar en tredjedel av Arlas mjölk i Sverige och även mjölk från Danmark och Finland. Vi bibehåller mjölkbalansen, så att vi kan leverera rätt produkter och våra produkter är mjölkpulver till andra sidan av världen. 

I början av Arlas tid i Vimmerby var man ett 50-tal anställda. Då trodde man inte att man skulle växa till det dubbla. Finns potentialen att fortsätta växa?

– Det beror helt på utvecklingen av mjölkvolymer. Vi anpassar vår verksamhet utefter hur mycket vi får och vi är det sista steget i Sverige. Vi vet till 75 procent hur mycket volym vi har, men den resterande delen kan svänga. Minskar mjölkkonsumtionen kommer mer mjölk hit och får vi anpassa produktionen efter mängden. Men mjölken till Vimmerby minskar inte kan jag säga.

Söker sommarjobbare

Pandemin har inte påverkat Arla i Vimmerby särskilt hårt.

– Vi har klarat oss väldigt bra. Som mest låg vi på åtta till tio procent frånvaro och har hanterat det på ett bra sätt. Produktionen har rullat på och personalen har verkligen ställt upp genom att jobba övertid och så vidare. 

Personalstyrkan har också ökat under pandemiåren.

– Under de senaste två åren har vi utökat inom produktionen, underhåll och labb. Vi har nog ökat med tio anställda på två år. 

Just för stunden är det inget akut behov, men inför sommaren är behovet desto mer akut.

– Vi söker duktiga sommarjobbare som kan få prova på hur det är att jobba med mejeri. Det handlar om ett 20-tal och med tanke på att det är pensionsavgångar på gång, så finns det goda chanser till jobb. Jag tror inte alla här känner till oss så mycket som vi vill, men det går bra för Arla i Vimmerby. Man har bra möjligheter att utvecklas och växa inom företaget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt