Annons:

En mer hållbar matsedel på gymnasiet –

Kostchefen Ola Gunnarsson och eleven Linnéa Rosén. Foto: Simon Henriksson

En mer hållbar matsedel på gymnasiet – "Många är positiva"

I december förra året väckte en köttfri vecka starka reaktioner på Vimmerby gymnasium. Den här veckan är matsedeln inte köttfri, men man satsar ändå på mer hållbar mat. – Det känns som att de flesta är positivt inställda, säger miljörådets Linnéa Rosen.

Annons:

Den här veckan är det hållbarhetsvecka på Vimmerby gymnasium. Initiativet kommer från miljörådet och elever som läser kursen miljö- och energi. Kostchefen Ola Gunnarsson var snabbt positiv till det.

– Först pratade vi om en helvegetarisk vecka, men mycket handlar om hållbarhet nu och vi landade i en hållbarhetsvecka. Vi har valt rätter från världsnaturlistan, där det finns gröna-, gula- och rödlistade livsmedel. Vi har försökt att hålla oss till den gröna listan och fått med en del närproducenter, säger Ola Gunnarsson. 

Gymnasieeleven Linnéa Rosén var en av de elever som tog initiativ till veckan.

– De flesta är positivt inställda, känns det som. Vissa vill ju vara medvetna, medan vissa gömmer sig. Men vi har lyft det här nu och vi har en utställning i naturkorridoren med hållbar klädproduktion också. 

Blir vildsvin

På måndagen serverades en vegetarisk lasagne och senare i veckan blir det bland annat miljömärkt fisk och vildsvin från Totebo gård. 

– Tittar man på maten och koldioxidutsläpp, så är nötköttet en jättebov. Fisk, kyckling och viltkött är ju mycket bättre. Det här gör att man får in ett annat tänk, ett annat perspektiv än det traditionella. Alla rätter behöver inte baseras på något slags kött. Det som belastar mest både lokalt och globalt är nötköttet. Det här är ett utmärkt initiativ av eleverna, som lärare är det perfekt, de tar ansvar och tar kontakt med kostenheten och samarbetar. Det är ett praktexempel när det fungerar, det här är konkret och ger näring till ytterligare engagemang. Det har fungerat klockrent, säger läraren Tony Karlsson. 

Även Ola Gunnarsson och Linnea Rosén är nöjda med samarbetet som lett fram till den hållbara veckan.

– Det har varit väldigt kul med det här samarbetet, det är viktigt och det är kul att vi satt ihop något tillsammans. Det är ju ingen ordinarie meny, men det är saker som finns i vår upphandling, förutom vildsvin, säger Ola Gunnarsson. 

"Tog till oss av det"

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Ändå blev det rejäla reaktioner när skolan testade en helt vegetarisk vecka i december förra året. 

– Vi tog till oss av det och tog in kyckling, fisk och vilt den här gången. Vi har verkligen fått mycket bra kommentarer och många har sett fram emot menyn. Det gläder mig när man lagt ner mycket tid och energi, säger Linnéa Rosén. 

På måndagen hade ungefär lika många som brukar äta av gymnasiets mat käkat den vegetariska lasagnen.

När kan en sådan här meny bli verklighet på allvar?

– Det skulle absolut kunna bli det till våren. Vi tittar på råvaror och försöker jobba klimatsmart, vi försöker hålla nere på nötköttet och äta mer fågel, fisk och fläsk. Vi tittar på mer grönt i förskolorna och det mesta handlar om vårt engagemang på kostenheten, säger Ola Gunnarsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt