Annons:

Allt fler i länet har tillgång till internet via fiber. Foto: MostPhotos

Positiv utveckling av bredbandsutbyggnaden

Efter fortsatt utbyggnad under 2020 har hela 90 procent av alla företag och hushåll i Kalmar län tillgång till höghastighetsuppkoppling enligt en färsk rapport från Post- och Telestyrelsen.

Annons:

Rapporten som presenterades i fredags visar att andelen med tillgång till fast bredband via fiber numera uppgår till 90,04% för Kalmar län. Kommunvis är det 86,69% för Hultsfred, 96,77% för Kalmar, 88,9% för Vimmerby och 91,76% för Västervik. 

– Med en total ökning på fem procentenheter under 2020 är detta en oerhört positiv utveckling, menar Karin Helmersson (C), regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

– Men vi har en bit kvar, medger hon. 

"Mycket kvar att göra" 

Sammantaget ligger Kalmar län under riksgenomsnittet och skillnaden är stor mellan olika kommuner. Som positivt exempel lyfts Emmaboda där hela 99,8% av hushållen och företagen har tillgång till bredband. Men utanför tätorterna där det både är svårast och dyrast att dra fram fiber ligger tillgången på endast 55%. 

– Vi har mycket kvar att göra, kommenterar Karin Helmersson.

– Ett nytt statligt bredbandssystem är på väg ut, och jag vill peka på att vi har stora behov här i Kalmar län, trots lyftet under 2020. Dock är jag lite rädd för att pengarna inte kommer hamna här – stödsystemet gynnar de delar av landet som är mer tätbefolkade. 

Henrik Nestor

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt