Annons:

Nu kan Sevede Fibers fibersatsning bli av – kommunen kliver in

Nu kan Sevede Fibers satsning bli verklighet. Foto: Pixabay

Nu kan Sevede Fibers fibersatsning bli av – kommunen kliver in

Sevede Fiber har kämpat länge för att få till fiber. Nu kan det bli verklighet. Vimmerby Fibernät ska ta över projektet.
– Det handlar om en infrastruktursatsning, säger Ola Gustafsson (KD). 

Annons:

Den ekonomiska föreningen har länge jobbat med fiberfrågan, men projektet har aldrig slutförts. 

– De har länge drivit det här projektet för att få området vibrerat och trodde att man skulle jobba ihop med Telia. Man har beviljats pengar, men Telia har dragit sig ur, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Nu ska Vimmerby Fibernät AB ta projektet i hamn. 

– Vi har tittat på möjligheten om Vimmerby Fibernät kan göra detta och nu har kommunstyrelsen tillstyrt att Vimmerby Fibernät ska gå vidare med projekteringen. 

Bidrag från Telia

I botten ligger ett bidrag på 10,7 miljoner kronor från Telia, som kommunens fibernät tar över. Men det finns, som alltid, en hake. 

– För att få bidragen beviljade måste man nå 85,05 procent av hushållen och det handlar om 182 hushåll för att kunna genomföra projektet med det bidrag som finns. Nu påbörjar Vimmerby Fibernät tillsammans med den ekonomiska föreningen en införsäljning för att se om man lyckas. 

Vad blir kostnaden för Vimmerby Fibernät?

– Projekterad kostnad är 22,4 miljoner kronor. Då finns det här bidraget på 10,7 och tillkommer gör anslutningsavgifter också. Men det förutsätter att vi når täckningsgraden, annars går vi miste om bidraget. 

– Det här kommer kosta Vimmerby Fibernät pengar, men det är vi beredda att ta i kommunkoncernen. Någonstans har vi ambitionen att utöka bredbandstäckningen i kommunen, men det är svårt att göra utan bidrag. Vi bör passa på när det finns bidrag, säger Ola Gustafsson (KD).

"Kan vara en utmaning"

Hur lätt eller svårt det blir att nå täckningskravet återstår att se. 

– Det kan vara en utmaning. Den som är positiv säger att det finns lokal förankring. Andra säger att det är tufft. Det återstår att se. 

– Det här höjer anslutningsgraden i Vimmerby kommun och det tycker både opposition och majoritet är viktigt, säger Helen Nilsson (S).

Frågan ska beslutas av kommunfullmäktige i juni. 

– Det handlar om en infrastruktursatsning. Vad händer med andra områden kan man fråga sig? Ja, här finns ett bidrag och därför går vi in i det, säger Gustafsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt