Annons:

Campus Vimmerby och Hultsfred, som ingår i Campus Småland, är nöjda med ansökningsomgången. Foto: Arkivbild

Högt söktryck till höstens utbildningar

Sedan sista ansökningsdag passerat kan det konstateras att söktrycket är högt till många av de eftergymnasiala utbildningar som ges i Vimmerby och Hultsfred.

Annons:

Den 15 april är ett stort datum för den som ska söka utbildning. Det är då ansökan till de flesta universitetsutbildningar stänger. Även om flexibiliteten är större när det kommer till andra eftergymnasiala utbildningar kan man redan nu se att söktrycket är högt inför hösten, något som också märks lokalt. 

– Generellt har vi väldigt bra med ansökningar, säger Malin Nilsson, utbildningskoordinator på Campus Vimmerby. Särskilt kan vi se att sökningarna till YH, alltså redovisningsekonomer och CNC-tekniker, har ökat sedan förra året. De utbildningarna har sista ansökningsdag i maj, så dit kan det dessutom komma ännu fler ansökningar.

Malin Nilsson menar att siffrorna ger en indikation på om man har träffat rätt, men att det är lång tid kvar innan man vet hur många studenter det faktiskt blir.

– Först ska de sökande prioritera sina sökningar och sedan ska man kontrollera om de är behöriga. Därefter ska de få plats, och till sist tacka ja eller nej.

Många sökande till godsförarutbildning

Linda Ungsäter, rektor på Campus Hultsfred, upplever också att söktrycket är högt i år.  

– Vi har tre helt nya utbildningar: lokalvårdsspår, industriteknisk och godsförarutbildning, så det är jättekul att det är så högt tryck. Just godsförarutbildningen har det varit efterfrågan på i flera år, så det är kul att folk verkligen söker nu när den kommer till stånd.

Fler behöriga sökanden

Till Vimmerby Folkhögskola är söktrycket ungefär samma som tidigare år, men enligt rektor Susanne Lindvall är det en större andel behöriga sökanden i år.

– Det är runt 60 som har sökt sekreterare och ungefär 40 som sökt socialpedagog, båda de utbildningarna hade 15:e april som sista ansökningsdag. Till den nya musikallinjen finns det fortfarande platser kvar, men den har sista ansökningsdag 30:e april. Söktrycket på allmän kurs kommer vi se först i maj månad, men såhär tidigt ser det ganska bra ut.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt