Annons:

  • Högye (SD) upprördes över kostnadsökning för sopor

    Sandor Högye (SD) menar att han får en kostnadsökning på 1 300 kronor till följd av det nya avfallssystemet.

  • Högye (SD) upprördes över kostnadsökning för sopor

    VEMAB:s ordförande Claes Wetterström (M).

Högye (SD) upprördes över kostnadsökning för sopor

Sandor Högye (SD) menar att han får en kostnadsökning på 1 300 kronor per år för den nya avfallshanteringen. Han syftade på att det tidigare gick att ställa en sopsäck bredvid soptunnan. – Det nya systemet innebär att allt ska sorteras, då kan du inte ha med en osorterad säck, säger VEMAB:s ordförande Claes Wetterström (M).

Annons:

Ett helt nytt sophämtningssystem införs i Vimmerby kommun. Förändringen innebär att ett kärl med ett fack i stället blir två kärl med totalt åtta fack – och hushållen får därmed möjlighet att sopsortera i anslutning till hemmen. 

Systemet är dyrare för den enskilde – men bättre för miljön.

Men sverigedemokraten Sandor Högye är inte helt belåten med det nya systemet. 

– Jag får en kostnadsökning på 1 300 kronor per år för min sophämtning. Hur motiverar man den kostnaden? frågade han på gårdagens fullmäktige. 

Claes Wetterström, moderat ordförande i Vimmerby Energi- och Miljö AB, hade svårt att förstå frågan först. 

– Det är en kostnadstäckning för vad det nya systemet innebär att införa, så enkelt är det. Beslutet är fattat i fullmäktige och vi har gett en styrning till bolaget att införa det nya systemet. Nya soptunnor, nya lastbilar till entreprenören, det kostar det helt enkelt, svarade han. 

"Ingenting förr"

Men Högye gav inte upp. 

– Tidigare var det gratis när sopsäckarna hämtades, då kunde man ställa sopsäckar bredvid och det ingick i kostnaden. Det kostade ingenting förr, nu blir det 1 300 kronor om året. 

Claes Wetterström (M): 

– Det bästa är om du skriver en interpellation, så ska jag kontrollera frågorna. Eller menar du extrasäck utöver soptunnan? Det nya systemet innebär ju att allt ska sorteras, då kan du inte ha en osorterad säck med. Då får du hänvisas till återvinningscentralen. 

Sandor Högye (SD) ansåg fortfarande att kostnaden blev för hög. 

– Okej. Det blir en stor kostnad i alla fall. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt