Annons:

Ingen vinst för Tino Åberg i Svenska hjältar

I går arrangerades galan Svenska Hjältar i Stockholm. Yxernvännen TIno Åberg var nominerade som årets miljökämpe – men någon vinst blev det tyvärr inte.

Annons:

I stället gick det prestigefyllda priset till Lasse Wennman från Gävle. Wennmna står bakom ett initiativ som kallas Matakuten, vilket innebär att cirka tio ton matsvinn varje månad tas om hand och ges till behövande. 

 – I Sverige lever vi i ett överflöd samtidigt som det finns människor som går hungriga. Det skulle inte behöva vara så om vi tog tillvara på de resurser vi har. Vi har ett oerhört matsvinn det är inte rätt. Vi skulle lätt kunna mätta alla och lite till, säger Wennman till Aftonbladet. 

Motiveringen löd så här: 

”Lasse Wennman är Svensk Hjälte 2016 för att han tar tillvara butikernas matsvinn genom sitt initiativ Matakuten. Han både sparar miljön och ser till att behövande får mat. Cirka 10 ton mat delar han ut varje månad, som annars skulle slängas”.

"Practical joke"

Tino Åberg är den starkaste kraften för en sund reglering av sjön Yxern och Åberg har kämpat för sjön i flera år. Så här sa han till Dagens Vimmerby när han nominerats: 

– Jag har inte en aning om hur många som har chans att vinna, men jag är skitglad bara för att vara med i det första steget. Hur långt det räcker vet jag inte. Jag trodde att det var ett practical joke, men när jag förstod att det var sant blev jag riktigt tagen.


Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt