Annons:

Bevara Vimmerby i samtal med Vimarhem om nya centrala hyreshuset

Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby. Foto: Arkivbild

Bevara Vimmerby i samtal med Vimarhem om nya centrala hyreshuset

Detaljerna kring hur det nya hyreshuset på tomten Uven i centrala Vimmerby ska se ut är inte bestämda. Föreningen Bevara Vimmerby hade nyligen ett möte med Vimarhem, och lämnade där ett antal förslag på saker att tänka på innan man beslutar i frågan.

Annons:

I går offentliggjordes det att det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB beslutat vilket anbud som antas för leverans av det nya hyreshus som ska byggas på tomten Uven i centrala Vimmerby, samt att tilldelningsbeslutet vunnit laga kraft.

Nu är det alltså klart vem som kommer bygga huset, hur mycket det kommer att kosta och ungefär hur det kommer att se ut – om det kommer att byggas, alltså. Detta är en fråga för Vimarhems styrelse att ta ställning till vid sitt nästa möte.

Möte med Bevara Vimmerby

I går berättade Vimarhems ordförande, Magnus Danlid, att man ännu inte kommit så långt att man har diskuterat husets estetiska detaljer, som exempelvis fasadtyp och färgsättning. Han berättade också att man har haft ett möte med föreningen Bevara Vimmerby där man berättade om de förutsättningar Vimarhem har att arbeta med – en dialog han vill ska fortsätta för att få ”bra input” just därifrån.

Mikael Sandström, ordförande i Bevara Vimmerby, bekräftar att man har träffats.

– Vi hade ett möte med representanter från Vimarhems styrelse. Vår önskan hade varit ha det här mötet betydligt tidigare, men vi är överens att vi framöver – både i det här projektet och i framtida projekt – ska hålla en tätare och djupare dialog.

Inga detaljer bestämda

Några detaljer vad gäller husets utseende, som föreningen tidigare har haft synpunkter på, kom man aldrig in på.

– Nej, vad gäller själva detaljutformningen så fanns det inget att tala om där, man hade inte kommit så långt ännu. Däremot lämnade vi ett antal olika förslag till förbättringar och saker som vi tycker att man ska tänka på när man går vidare, berättar Mikael Sandström.

Vad handlar det om?

– Vi har exempelvis föreslagit att man tar ordentlig hjälp från några välrenommerade experter på exteriör utformning och färgsättning. Även om vi inte tycker om det här förslaget så hoppas vi i alla fall att man kan göra det till något bättre. Vi vill också så klart ha en fortsatt dialog om projektet och även framåt i tiden.

Vad är det ni inte gillar med den planerade fastigheten på tomten Uven?

– Vi är kritiska till att man generellt fokuserar så mycket på priset när det gäller byggnationer i centrala Vimmerby. Det borde finnas ett bättre helhetsperspektiv, med allt från att bebyggelsen ska smälta in i de centrala delarna till att rätta till tidigare misstag.

– Därmed inte sagt att man inte kan bygga billigt, men då kanske man skulle fundera på en placering någon annanstans än mitt i centrum.

Jämför med Eksjö

Mikael Sandström jämför med Eksjö, där man har fastslagit att all nybebyggelse i de centrala delarna av staden ska göras i trä.

– Vi ligger mitt i trähusdistriktet och har en stark tradition i träindustrin. Att bygga i trä borde vi fundera på att ha som ledstjärna här också, dessutom är det ju mer miljövänligt än många andra byggsätt.

–  Mycket handlar om att skapa ett attraktivare Vimmerby. När man läser att det förväntas försvinna 1 000 invånare från kommunen inom 20 år, så känns det viktigare än någonsin att få människor att vilja flytta till, och bo kvar i, ett charmigt Vimmerby. Det når vi inte genom att enbart bygga så billigt som möjligt.

Här kan du läsa vår artikel om tilldelningsbeslutet från måndagen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt