Annons:

MAMMA AVRÄTTADES – MAN FRÅN VIRSERUM DÖMS FÖR MEDHJÄLP

Sebastian Sahlström, bosatt i Virserum, har suttit i fängelse tillsammans med ökände Kurdiske Räven (på bilden) och döms nu för medhjälp till ett mord på mamman till Majids rival Ismail Abdo. Foto: Polisen

MAMMA AVRÄTTADES – MAN FRÅN VIRSERUM DÖMS FÖR MEDHJÄLP

Mordet på en gangsterledares mamma i Uppsala i september 2023 blev startskottet på en aldrig tidigare skådad våldsvåg i Sverige. Idag dömdes en man och en pojke för mordet. I ärendet döms även en man från Virserum för medhjälp till mord.

Annons:

Konflikten inom Foxtrot-nätverket beskrivs som en falangstrid mellan ”Kurdiske räven”, Rawa Majid, och ”Jordgubben”, Ismail Abdo. Den kulminerade i Uppsala den 6 september. Då sköts Abdos mamma kallblodigt ihjäl i hennes bostad i Uppsala.

Idag dömdes två män för mordet på kvinnan. Det handlar dels om Yahya Ibrahim, 19 år gammal, som döms till livstids fängelse och därefter utvisning på livstid. Han bedöms ha avlossat det avgörande skottet. Bredvid sig hade han en 15-åring, vars agerande också får tingsrätten att döma honom för mord. Han får fyra års sluten ungdomsvård. Hade han varit 18 år skulle straffet ha blivit livstid för honom också. Båda mördarna döms även för grovt vapenbrott.

Rikt kriminellt förflutet

I bakgrunden till den avskyvärda händelsen finns en välkänd kriminell från Hultsfreds kommun. Det är Sebastian Sahlström folkbokförd i Virserum och i 30-årsåldern. Sahlström har ett mycket rikt brottsligt förflutet. 

Så sent som i januari dömdes han till nära fyra års fängelse för ett grovt narkotikabrott och fyra narkotikabrott. 2016 dömdes han för försök till mord och fick då åtta år i fängelse och han begick knarkbrottet under sin prövotid.

Sahlström har suttit i fängelse tillsammans med den ökände Rawa Majid, mer känd som den Kurdiske Räven – ledaren av Foxtrot-nätverket.

I det här fallet bokade Virserumsbon de två mördarnas boende i Uppsala och gjorde flera ekonomiska överföringar till en av mördarna i samband med mordet. Han betalade även för lägenheten som han hyrde åt mördarna. Tingsrätten menar att det är visat att mannen har medverkat till att kvinnan sköts ihjäl, men resonerar i domen kring huruvuda Sahlström var medveten om att det var ett mord som skulle begås. Virserumsbon själv har hävdat att han trodde att det skulle utföras en narkotikaaffär när han bokade bostaden.

Sökte på boende nära offrets adress

Åklagaren presenterade en bred teknisk bevisning i tingsrätten som leder till att domstolen slår fast att det verkar ”ytterst osannolikt” om Sahlström varit helt ovetande till att en person skulle skjutas ihjäl. Han bedöms åtminstone ha varit likgiltig inför den risken och döms därför för medhjälp till mord.

Som grund till den bedömningen finns mannens sökhistorik där han specifik sökt på boende runt den mördade mammans exakta adress när han bokade boendet. I förhör har mannen berättat att han är upplärd i en tradition där man inte ger sig på anhöriga – men chattar med ett alias som heter Forbes Gump i en krypterad app visar en annan inställning, enligt domstolen.

Diskuterade ny skjutning

Där diskuterar parterna bland annat en utförare till ett annat uppdrag där det är tydligt att det är en skjutning som diskuteras. Forbes Gump undrade bland annat om personen ”kan hantera en puffra” och ”kan han köra eldrivet”. Konversationen slutar med att Forbes Gump skriver "9mm blir det". Andra konversationer handlar om att de ska skaffa en ”brännare” till Småland och ”200 per huvud”.

”Tingsrätten anser att chattarna på Signal tydligt visar att Sebastian Sahlström dagarna efter mordet på YYY inte alls var främmande för att hjälpa till i brottslig verksamhet som innefattar våld mot person och t.o.m. skjutningar. Det kan också utläsas av konversationerna att Sebastian Sahlström i fråga om dessa uppdrag inte bara gjorde som han blev tillsagd utan hade förhållandevis god kännedom om vad som skulle ske eller hade skett, samt att han var en person som FORBES GUMP litade på”, skriver Uppsala tingsrätt.

Straffvärdet hamnar på tio år

Tingsrätten anser att straffvärdet för Hultsfredsbon uppgår till tio års fängelse. Med hänsyn till de tidigare brott som han är dömd för blir det totala nya straffet nu tolv år i fängelse. Han ska även betala 880 000 i skadestånd till den mördades kvinnans make och sju barn tillsammans med de personerna som döms för mord, som alla får 110 000 kronor vardera. 

Domen kan överklagas.

Fotnot: Vi väljer att namnpublicera eftersom det handlade om systemhotande brottslighet och eftersom det ledde till en våldsvåg där flera utomstående skadades eller dödades. Sahlström har haft en central roll i utförandet av det här mordet och uppenbarligen en central roll i nätverket som utförde det. Utöver det finns det ett långt förflutet med grov kriminalitet. Vi bedömer därför att allmänintresset är så pass högt att det motiverar en namnpublicering.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt