Annons:

DATORER FÖR JÄTTEBELOPP STALS – KUNDE FÖLJA FLYKTVÄGEN

David Artmark, i mitten, tog över dåvarande Effect för en tid sedan. Nu har bolaget bytt namn till Proud och igår drabbades man av en ovanlig stöld. Foto: Pressbild

DATORER FÖR JÄTTEBELOPP STALS – KUNDE FÖLJA FLYKTVÄGEN

Vimmerbyföretaget Proud drabbades av en mycket ovanlig stöld mitt i lunchen igår. Datorer till ett värde av cirka 300 000 kronor stals – och både polisen och företaget kunde följa tjuvarnas väg genom Sverige.

Annons:

Efter en härlig lunch i ett soligt Vimmerby kom företagets medarbetare tillbaka till ett helt annat kontor än det de lämnade en dryg timme tidigare. Cirka tio enheter, datorer och läsplattor, hade stulits och värdet bedöms ligga runt 300 000 kronor.

– Jag trodde det var ett practical joke och i tio minuter tänkte jag på vem det kunde vara och ringde och skällde på alla mina kompisar, berättar företagets ägare David Artmark.

Ganska snart tvingades Artmark inse att bolaget utsatts för en stöld.

– Det känns bedrövligt och man märker hur utsatt man är om man inte har bra backupsystem. Det har vi visserligen, men vi får ett avbrott här och hoppas det blir en snabb hantering. Det var skönt att det hände dagtid och jag upplever inte att personal tyckte att det var traumatiskt. Jag pratade med alla och de tog det bra. En del jobbar hemifrån idag med sina privata datorer och så hoppas vi att vi får ny utrustning snabbt igen, berättar han och fortsätter:

– Jag vill uppmana alla att låsa ordentligt och se över säkerheten, det är så onödig energi som går åt.

”Var helt fantastisk”

Bolaget kunde följa tjuvarnas flyktväg, från Storebro och ned till Karlshamn där signalen bröts.

– Polisen har ett bra signalement och vi kunde ju följa utrustningen live, men hoppet om att få tillbaka den är ganska låg. Jag tycker att lokalpolisen var helt fantastisk och en polis kom in från ledighet och det bidrog till att alla kände att vi blev väl omhändertagna.

Hur ser du på att man inte lyckades stoppa tjuvarna?

– Man inser hur svaga resurser polisen har nationellt, men det ska inte falla någon skugga över lokalpolisen. De gjorde det jättebra. 

”Finns inga brytmärken”

Hur tjuvarna kom in i lokalen är oklart.

– Det vet vi inte, men polisen kollar på det. Jag tror inte att det var olåst, men vi får se vad de säger. Det finns inga brytmärken.

Har ni övervakningskameror?

– Nej, men det ska vi skaffa nu.

Hur bedömer du att företaget påverkas?

– Det beror på vad försäkringsbolaget säger, men vi har inget val och vi kommer få jobba ifatt det här tidsmässigt. Jag tror inte det kommer drabba någon kund.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt