Annons:

Litteraturfestivalen gör comeback med fullspäckat endagsprogram

Noomi Lindberg, Anna Mellergård och Carolina Klintefelt har presenterat sitt program för litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Foto: Ossian Mathiasson

Litteraturfestivalen gör comeback med fullspäckat endagsprogram

Litteraturfestivalen "Vimmerby berättar" gör comeback och slår på stort med ett fullspäckat endagsprogram i mitten av oktober. 

– Jag hoppas mycket på att nyfikna Vimmerbybor går man ur huse, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudarrangör för festivalen. 

Annons:

Första gången litteraturfestivalen ”Vimmerby berättar” genomfördes var 2019. De senaste två årens evenemang har störts av coronapandemin. Förra årets festival ställdes in och året dessförinnan spreds programpunkterna ut över året med en digital inriktning. 

Nu gläds Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby, över att kunna arrangera en ”riktig” festival lördagen den 15 oktober. 

– Poängen med Vimmerby berättar är inte att stora författare sitter i soffor och pratar medan vi följer evenemanget hemma i stugorna. Det är viktigt att hela stan är i rörelse, säger Anna Mellergård. 

Festivalens tema är ”Everything is poetry, baby” och genomförs som en heldag i centrala Vimmerby med poesiuppläggningar, författarmöten och seminarier. Anna Mellergård presenterade programmet vid en pressträff på biblioteket på tisdagen. 

– Vi är taggade och tycker att det är jätteroligt att kunna genomföra evenemanget utan massa restriktioner. Det händer saker samtidigt, men vi har tänkt till för att det inte ska krocka för mycket, säger Anna Mellergård. 

Invigning på torget

Invigningen äger rum på Rådhustorget på lördagsförmiddagen och innehåller musik, poesiuppläsning, dans och tal. 

Anna Mellergård berättar att biblioteket står i centrum under festivalens första timmar. 

– Man ska som besökare komma in på biblioteket och direkt lägga märke till att det pågår en litteraturfestival, säger Anna Mellergård. 

Noomi Lindberg, litteraturpedagog på Vimmerby bibliotek, klassar bibliotekets program som en mini-bokmässa. 

– Vi kommer ha en författarscen på biblioteket med Patric Engqvist som konferencier. Han tar upp författare från länet, förlag och litterära sällskap på scenen som får berätta om vilka de är och vad de har gjort. Det är ett 25-tal aktörer som kommer, säger Noomi Lindberg. 

Ungdomar från Skrivsommar läser på biblioteket upp sina texter som de producerade under sommaren. Det kommer därefter hållas ett seminarium på biblioteket med rubriken ”Klarar vi oss utan kommunpoeter”. Det har sin bakgrund i att Jimmy Alms roll som kommunpoet i Tranemo under ett år ifrågasattes i riksmedia förra hösten. 

– Frågan är ställd med glimten i ögat, men också med stort allvar. Han är med tillsammans med regionförfattarna Ami Andersson, Tove Folkesson och Anna Winberg Sääf samt tidigare länsförfattaren i Västmanland Per Helge med rötter i Locknevi, säger Mellergård. 

Gediget program på många håll

På Vimmerby bokhandel blir det både boksigneringar, poesiverkstad och poesiuppläsning. Kulturskolan anordnar broderiverkstad, lyrikupplösning och uppvisning av koreograferad saga av Folkhögskolans musikalproduktionsår. Vimmerby gymnasiums dansprofil dansar balett vid Råshuset vid fyra tillfällen. 

Stadsmuseet Näktergalen inviger sin nya utställning "Pennor och penslar" om författare och konstnärer från trakten. 

Monica Tranströmer och Magnus Halldin håller i ett seminarium på Vimmerby Stadshotell och berättar om arbetet med nobelpristagaren Tomas Tranströmer.

Astrid Lindgrens Näs öppnar för guidning i Astrid Lindgrens barndomshem, utdelning av årets Salikon-pris och musikunderhållning med Kristina Ruhnström på eftermiddagen. 

– Det är en intensiv dag som gör att vi kommer ha med oss många goda minnen, säger Anna Mellergård. 

"Omöjligt att vara med på allting"

Noomi Lindberg konstaterar att det är ett gediget endagsprogram. 

– Det är omöjligt att kunna vara med på allting. Som besökare får man titta igenom programmet och fundera på vad man helst vill vara med om, säger Noomi Lindberg. 

Kommunikatören Carolina Klintefelt utlovar fler nyheter fram till 15 oktober. 

– Vi har väl några namn till som vi hoppas ska bli klara, säger Klintefelt. 

Vad hoppas ni på rent besöksmässigt?

– Svårt att veta, jag har svårt att gissa. Jag hoppas mycket på att nyfikna Vimmerbybor går man ur huse för att vara med på festivalen. Det skulle jag tro att de är, säger Anna Mellergård. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt