Annons:

En månad kvar till fjärde litteraturfestivalen i Vimmerby – så ser programmet ut

Sofia Jonsson, Tess Rikardsson, Anna Mellergård, Emma Harrysson Karlsson, Linnea Nestor, Noomi Lindberg, Carolina Klintefelt och Magnus Brusefält presenterade sitt program för litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Foto: Ossian Mathiasson

En månad kvar till fjärde litteraturfestivalen i Vimmerby – så ser programmet ut

Om exakt en månad är det dags för den fjärde upplagan av Vimmerby berättar. Litteraturfestivalens fullmatade program presenterades i dag. 
– Det kommer hända många olika saker i Vimmerby lördagen den 14 oktober, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare på Litteraturnod Vimmerby. 

Annons:

Nedräkningen har börjat. Om en månad, lördagen den 14 oktober, går litteraturfestivalen ”Vimmerby berättar” av stapeln. 

Fjolårsformatet med programpunkter under hela dagen föll väl ut och årets program är uppbyggt på samma sätt. Anna Mellergård var en av totalt nio personer som presenterade programmet vid en pressträff på Rådhustorget på torsdagen. 

– Det format som etablerades förra året blev mycket lyckat. Det är ett gediget, bra program med något för personer i alla åldrar. En av de deltagande författarna har sagt ”Oj, vilket program. Hade jag inte blivit inbjuden hade jag kommit hit”, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare på Litteraturnod Vimmerby. 

Temat för årets litteraturfestival är ”Världens viktigaste berättelse”, ett citat av Greta Thunberg ur ”Klimatboken” som kom ut i fjol.

– Klimatet är en existentiell fråga som engagerar och berör oss alla. Även om man inte är intresserad av läsning, böcker och kultur kommer man vara intresserad av att vara med på de här programpunkterna. Jag vet vilka författare som kommer, vilka böcker som de presenterar och vad samtalen kommer handla om. Det finns samtal som kommer beröra oss alla, säger Anna Mellergård. 

Tidigare kulturministern är invigningstalare

Precis som förra året inleds dagen med invigning på Rådhustorget då Kulturskolans elever dansar och Folkhögskolans musikallinjer sjunger. Tidigare kulturministern Amanda Lind (MP), numera ordförande i riksdagens kulturutskott, är invigningstalare och Vimmerbyskådespelaren Liv Helmfrid har poesiuppläsning.  

– Amanda har jobbat mycket med ”Läslyftet” och ”Stärkta bibliotek” så det kändes helt naturligt att ställa frågan om hon ville hålla tal på invigningen, säger Anna Mellergård. 

Det blir under lördagsförmiddagen aktiviteter för barn och unga på biblioteket och i stadshuset. Den nya barnteaterföreställningen ”Puppan”, skriven av barnboksförfattaren Emma AdBåge, spelas upp i Plenisalen. Författaren är själv med och svarar på den unga publikens frågor efter föreställningen. Anja Gatu leder en workshop om ”Planeten, klimatet och framtiden”. För de allra yngsta blir det sagostund med Sara Schwardt och för tonåringar en skrivarworkshop. 

– Vi kommer hålla en skrivarworkshop för ungdomar. De som är med på workshopen får möjlighet att läsa upp sina texter och ungdomar från ”Skrivsommar” är också inbjudna, säger Tess Rikardsson, projektledare på Vimmerby bibliotek. 

Isländsk miljöaktivist deltar via länk 

Det anordnas även en minimässa med lokala aktörer på temat klimat och hållbarhet på biblioteket. 

Stadsmuseet Näktergalens nya utställning ”Bygdens sång - ljudet av människors liv och verksamhet på landsbygden” invigs på lördagsförmiddagen. 

– Varför inte göra om det som en gång var bra? I fjol hade vi också öppning av en ny utställning och det var jättebra. Nu gör vi det igen, säger Anna Mellergård.

Hela eftermiddagen pågår samtal på författarscenen på Astrid Lindgrens Näs. Några av de som kliver upp på scenen är Ylva Eggehorn, Jens Liljestrand, Gabriella Håkansson och Joel Halldorf. 

Den isländske aktivisten och författaren Andri Snær Magnason deltar via länk. 

– Han är en intressant kulturikon som var på väg att bli Islands president. Han är miljöaktivist, författare, ståuppkomiker och poet. Han har skrivit den första barnbok som belönats med det isländska litteraturpriset och hans senaste bok ”Om tiden och vattnet ‒ en berättelse om vår framtid” har väckt internationell uppmärksamhet och översatts till 30-talet språk, säger Anna Mellergård. 

Food court på torget

Författarscenen avslutas med utdelning av årets Salikon-stipendium till författaren och konstnären Pija Lindenbaum. 

– Det är mycket fler programpunkter på Näs än vad det har varit de senaste åren, säger Sofia Johnsson, verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs.

I år samverkar Vimmerby berättar med en ny matmarknad med lokala produkter på torget samtidigt som Vimmerby Stadshotell och restaurang Guldkant skapar en gemensam food court. 

– Det gör att det blir ännu mer festivalkänsla för deltagarna, säger Anna Mellergård. 

Dagen avslutas, precis som förra året, med poesi i baren på Vimmerby Stadshotell.

– Det var en succé i fjol, men det var lite trångt. Vi byter plats, befinner oss framför den öppna spisen och kan ta emot fler besökare. 

"Gäller att hänga på låset"

Biljetterna till Vimmerby berättar släpps i dag. 

– Nu gäller det att hänga på låset. På några ställen finns det ett begränsat antal platser och jag tror att det kommer vara rusning efter det här intressanta programmet. Vi hoppas att folk är snabba med att köpa sina festivalpass, säger Carolina Klintefelt.

Vad hoppas ni på rent besöksmässigt?

– Det är svårt att räkna ihop hur många besökare det blir när vi inte har ett festivalområde, säger Carolina Klintefelt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt