Annons:

I helgen blir det minnesutställning för Maja:

Till helgen blir det minnesutställning för nyss avlidna Maja W Engqvist i Gullringen. På bilden ses hennes make Anders Enqvist och Värdshusets Clara Rylander. Foto: Privat

I helgen blir det minnesutställning för Maja: "Får inte glömmas bort"

Den 1 juli drabbades kulturprofilen Maja Westberg Enqvist av en kraftig hjärnblödning. Den 13 augusti avled hon. Nu blir det en minnesutställning för henne i Gullringen.
– Hon får inte glömmas bort, säger maken Anders Enqvist.

Annons:

Många har sörjt beskedet om att Maja Westberg Enqvist avled den 13 augusti efter att ha drabbats av en hjärnblödning tidigare i sommar. Maja blev endast 60 år gammal och en stor kulturröst i trakten tystnade alldeles för tidigt. 

Redan i samband med Gullringsdagen, som Maja en gång i tiden startade, fanns det en hörna på Gullringens Hotell & Värdshus i hennes minne.

Nu kommer det bli minnesutställningar med hennes konst både den här och nästa helg. 

– Det är mycket folk som vill komma och titta även om det är en liten utställning. Man har möjlighet att komma hit, titta på tavlorna och skriva en hälsning i kondoleansboken. Det är med blandade känslor, för saknaden blir inte mindre. Man har märkt att flera kommer just för att skriva för Majas skull, säger maken Anders Enqvist.

Vad känner du för den här utställningen?

– Det känns bra. Maja får inte glömmas bort och det är lite vad det här handlar om. Jag har fått oändligt många små och hjärtliga meddelanden, så jag har fått börja tömma för att telefonen inte räcker till. 

"Värd all uppmärksamhet"

Clara Rylander på Värdshuset säger att det var självklart att ha en minnesutställning.

– Det är en ära att vi får ha den och det betyder mycket. Man märker vilken omtyckt person Maja är. I och med att vi gör det här, så är hon här med oss. Det känns väldigt bra att få ställa ut Maja. Hon är värd all uppmärksamhet hon kan få. Hon var en betydelsefull och omtyckt person, inte bara i Gullringen, säger Clara Rylander.

Det är Majas familj som valt ut konsten som visas upp. Ett ljus kommer vara tänt och det finns möjlighet att skicka henne en hälsning. Utställningen är öppen både 3 och 10 september.

Finns planer på en fond

Längre fram kommer det bli en större konsutställning på Komedianterna, vilket var som Majas andra hem. Det blir en heldag i Majas tecken. 

– Det blir ett öppet hus den 7 oktober. Det är något vi kommer att kalla för en Majadag. Exakt vad den innehåller kan jag inte tala om nu, men det kommer bli en heldag. Man kan komma och dricka en kopp kaffe eller te och umgås och prata med folk. Det blir musik och man får läsa en dikt eller sjunga en sång om man vill. Det blir som en öppen scen, men det kommer komma mer information senare. 

Dessutom finns det vissa planer på en fond i Majas namn.

– Jag försöker hålla mig vid sidan om när det pluppar upp idéer från folk, men jag blir oundvikligen inblandad. Det är tänkt som en liten hjälp för folk som arbetar i Majas anda. Det är inget man har gått helt i land med ännu, men det finns på tapeten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt