Annons:

Stjärnskottet om sitt debutalbum:

Amena Alsameai har fått positiva reaktioner på sitt debutalbum. Foto: Gabriel Riveros Vilches/Pressbild

Stjärnskottet om sitt debutalbum: "Fantastisk resa"

Vimmerbytjejen som golvade juryn i Idol 2021 och sjöng med Håkan Hellström är nu aktuell med debutalbumet “Guidebook”.

Annons:

– Det har varit en helt fantastisk resa att skriva alla låtar och jag kände mig jättetaggad över att få släppa albumet, säger Amena.

AmenA, eller Amena Alsameai, berättar för Dagens Vimmerby om vad hon har haft för sig den senaste tiden. Framförallt släpptes hennes debutalbum “Guidebook” i februari.

Ett album fullt av upplevelser

Redan efter Idol började Amena jobba på låtarna tillsammans med Sandra Bjurman och Stefan Örn. Hon berättar att albumet handlar mycket om egna upplevelser och tankar.

– “Guidebook” handlar om några av mina viktigaste upplevelser i livet, som min flykt från mitt hemland. Det handlar även om saker som vi borde prata mer om, som att kunna hitta sin egen väg i livet och att göra vad som känns rätt för en själv.

Som barn fick Amena fly sitt hemland Jemen på grund av krig, vilket har spelat en central roll i hennes låtskrivande. Främst låten “Empty” handlar om krigets påverkan på henne och hur det kändes att vara ett barn i ett land utsatt för krig och konflikter. En annan betydelsefull låt för artisten är “See Me Happy”. Den handlar om hur hennes mamma ville att hon skulle bli läkare, när hon istället ville bli artist.

– Jag förklarade för mamma att jag är en läkare på mitt eget sätt, för musiken är helande.

“Väldigt glad över den positiva reaktionen”

Efter att albumet släpptes började människor höra av sig där de berättade om hur de relaterade till Amenas låtar. Framförallt låten “Empty”, som handlar om flykt från krig, berörde.

– Det allra finaste var alla människor som hörde av sig. Musiken är verkligen en koppling mellan människor, så jag är väldigt glad över den positiva reaktionen.

Vad mer har hänt den senaste tiden?

Utöver albumsläppet berättar Amena att hon har turnerat runt och haft spelningar på flera ställen i Sverige. Hon har dessutom uppträtt på både Go''''''''kväll och Babel.

Utöver sitt artisteri pluggar Amena även svenska på komvux, vilket hon har gjort parallellt med sitt musikskapande. För att få det att fungera pendlar hon till Stockholm några gånger i månaden för att jobba i studion och producera ännu fler låtar. Om hon vill flytta till Stockholm i framtiden vet hon inte säkert, men i nuläget trivs hon bra i Vimmerby.

– Vimmerby är en fin stad, med många fina människor, berättar hon.

Tankar inför framtiden

I nuläget förbereder sig Amena för sin konsert den 24 april i Kulturhuset i Stockholm, där hon ska uppträda med sina nya låtar från “Guidebook”. I sommar ska hon även ha flera spelningar runt om i landet som hon ser fram emot.

– Vi får se vad som händer längre fram i framtiden, men mitt mål med musiken har alltid varit densamma. Jag vill förändra världen till det bättre genom att nå ut till människor som behöver höra mina låtar.

I fråga om hennes musikresa så här långt känner hon bara kärlek och tacksamhet.

– Jag är jättetacksam för min tid på Idol och att jag fick uppträda med Håkan Hellström på Ullevi. Det kändes helt magiskt. Nu hoppas jag på att få kunna skapa ännu mer musik som är betydelsefull för andra.

Agnes Bergström

Praktikant

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt