Annons:

Vimmerbykille gjorde skräckfilm – hade premiär över hela Sverige

Vimmerbykillen Peter Johansson har spelat en stor roll i tillkomsten av skräckfilmen "Ur Mörkret". Här syns han tillsammans med regissören Philip Da Silva i mitten och fotograf Nils Bremdal till höger. Foto: Privat

Vimmerbykille gjorde skräckfilm – hade premiär över hela Sverige

Peter Johansson som ursprungligen är från Vimmerby har hjälpt till att producera filmen “Ur Mörkret”. Nu visas den upp på bioduken.

Annons:

Skräckfilmen “Ur Mörkret” hade biopremiär den 22 mars och visas bland annat på filmduken i Vimmerby. I produktionsteamet hittar vi Peter Johansson som har varit samproducent för filmen.

– Det ska bli kul att se slutresultatet. Den senaste tiden har flera svenska skräckfilmer släppts, som Canceled och Karusell, så vi hoppas att man kan rida på den vågen och visas på flera dukar, berättar Peter.

Skräckfilmen handlar om parkförvaltaren Angelica som söker upp sin före detta pojkvän, hundföraren Viktor, för att leta efter en försvunnen kvinna i ett farligt naturreservat. Mellan träden befinner sig dock en gammal ondska som kantas av traumatiska minnen. Manuset är skrivet av Jimmy Nivrén Olsson, som också har skrivit manus för filmen “UFO Sweden”.

– Det är filmbolagens första långfilmssatsning, så det är givetvis jättekul att den visas på duken i Vimmerby av alla platser. 

Regissörens och producentens högra hand

Peter Johansson kommer ursprungligen från Vimmerby, men bor idag i Stockholm. Tidigare har han pluggat på två filmskolor och tog sedan sin examen 2021. I samband med sina studier började han frilansa 2017, vilket han fortfarande gör mellan sina större projekt. För filmen “Ur Mörkret” var han både inspelningsledare och samproducent.

– Inspelningsledarens roll kan enklast beskrivas som att man är regissörens och producentens högra hand. Det är en kul, men stundtals slitig roll, berättar Peter.

Till en början var “Ur mörkret” en indiefilm, som han i första hand var inspelningsledare för och sedan blev samproducent för. Som samproducent fick han komma med förslag på saker som kan ändras eller läggas till i filmen. Filmbolagen bakom filmen är Pentagram och Eyra Media.

Frilansar mellan filmer

I nuläget jobbar Peter på inspelningen för Amazon Prime-serien “VAKA” med Jonas Karlsson, Aliette Oppheim och Gizem Erdogan i regi av Henrik Georgsson. När han inte jobbar med en särskild inspelning frilansar han, vilket har sina bra och dåliga sidor. 

– Frilansandet har blivit tuffare sedan i höstas. Jobben har minskat en del när bolagen behöver se över sina budgetar, och efter att streamingbubblan sprack och Viaplays ekonomiska problem uppdagades har man känt av en del svallvågor i yrkeslivet, berättar han.

Tidigare har han jobbat på flera filmprojekt, som “Padeldrömmar”, “Toppen”, “Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul”, säsong 6 av “Sommaren med släkten” och säsong 1 och 2 av “Snabba Cash”. Bland annat har han varit inspelningsledare för filmen “Ett ärligt liv” av regissören Mikael Marcimain, som släpps på Netflix redan nu i år.

Agnes Bergström

Praktikant

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt