Annons:

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Matilda Gustavsson berättade om resan hon gjorde från att hon hörde ryktet om kulturprofilen till den dagen som allt uppdagades. Foton: Lotta Eliasson

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades
  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Under våren kommer ytterligare tre litterära salonger. Anna Mellergård var väldigt nöjd och glad över det stora intresset.

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Carola Kjellgren hade läst boken Klubben som hon tyckte var väldigt bra. - Matilda Gustavsson är en drivande hjälte som vågar ta i dessa svåra ämnen, säger hon.

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Inledningsvis lästes ett citat ur boken där en av de våldtagna kvinnorna uttalar sig. Dansprofilen framförde dans och kroppsrörelser till orden.

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Det var 140 biljetter sålda och festsalen på Stadshotellet var fylld till bredden.

  • Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

    Nyfikenheten var stor hos Laila Lilja när hon väntade på att föreläsningen skulle komma igång. Hon köpte boken på plats och började att läsa i den direkt.

Fullsatt när bok om Kulturprofilen diskuterades

Årets första litterära salong på Vimmerby Stadshotell under onsdagskvällen blev en publikdragare. För full salong berättade Matilda Gustavsson, journalist och författare till boken Klubben, om arbetet bakom avslöjandet av Svenska Akademiens kulturprofil Jean-Claude Arnault.

Annons:

Avslöjandet om kulturprofilen Jean-Claude Arnaults sexuella övergrepp rullades ut i Dagens Nyheter november 2017. Det var som att en bomb slog ner bland både vanligt folk och Sveriges kulturelit. Arton kvinnor gick gemensamt ut och berättade hur de blivit sexuellt utnyttjade av profilen. I går fanns journalisten Matilda Gustavsson, som står bakom avslöjandet, på plats på Vimmerby Stadshotell för att prata om boken Klubben som hon nu har skrivit. I den får läsaren följa med på resan mot avslöjandet.

– Till en början jobbade jag parallellt med att jobba på redaktionen och gräva i den här historien. Det gick väldigt snabbt från att jag bara hade hört rykten fram till att jag pratade med en kvinna som blivit våldtagen av honom, säger Matilda Gustavsson.

 "Blivit som en hjälte"

Åhörarna hade flera frågor som Matilda Gustavsson besvarade. Dessutom fick hon motta rungande applåder från publiken som också önskade att hon skulle fortsätta med grävjobb inom journalistiken.

- Efter att jag läst boken har Matilda blivit som en hjälte. Precis som Astrid Lindgren en gång gjorde så har hon genom avslöjandet lyft frågor som är svåra. Hon tar fighten, säger Carola Kjellgren som var en av åhörarna.

Laila Lilja var nyfiken innan föreläsningen kom igång. Hon kände till författaren men ännu inte läst boken.

– Jag är med i bibliotekets bokcirkel så det var via den som jag fick vetskap om litterära salongen ikväll, säger hon.

Vimmerby Stadshotells festsal var fylld till bredden och Anna Mellergård, litteraturutvecklare och verksamhetsledare för det litterära Kalmar Län, var väldigt nöjd över att så många kommit för att lyssna.

– Det är otroligt roligt med ett sådant stort gensvar. 140 biljetter sålda och jag har till och med varit tvungen att säga ifrån till flera som velat ha biljett, säger hon. 

Onsdagskvällens litterära salong är den fjärde i ordningen och under våren arrangeras ytterligare tre. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt