Annons:

Anordnar musikfestival i Ingebo Hagar – allt överskott till Kulturskolan

I sommar sker något historiskt i Innebo Hagar utanför Vimmerby. Då anordnas en första musikfestival. Allt överskott går till Kulturskolan. – Jag tror att det kan bli stort, säger Kristina Lindelöf.

Annons:

Sommar och festival är självklart. Men att det blir en festival i Ingebo Hagar är inte lika självklart. 

Nu väljer dock Kristina Lindelöf att satsa på "Musik i Kretslopp", som festivalen kallas. Fröet till det lades redan förra sommaren. Kungliga Filharmonikernas solotrumpetare Joakim Agnas och violinisten Emma de Frumerie besökte ekobyn Ingebo Hagar. Då föddes idén om att kosbefrukta kultur och miljö. 

– De stannade och dröjde kvar och så kom de och sa att de ville pratade med mig om någonting. Jag blev mer och mer nervös, men så sa de att de ville göra en välgörenhetskonsert för miljön. De såg vårt engagemang för miljön, säger Kristina Lindelöf. 

Emma de Frumerie tyckte att det var fantastiskt att komma till Ingebo Hagar. 

– Vi kände att här vill vi göra något, här vill vi bidra, här vill vi skapa musik. Vår tanke är att Musik i Kretslopp ska bli något livskraftigt och att vi ska kunna locka fler toppmusiker att komma till festivalen åren som kommer, säger Emma de Frumerie. 

Återkommande festival

Den 16 juli blir festivalen av i Ingebo Hagar. Kretsloppet kommer att innehålla allt från kammarmusik till jazz och visor. Kristina Lindelöf hoppas att det här kan bli något återkommande. 

– Absolut, vi hoppas varje år. Just nu mer kanske det är en konsert, men i framtiden kan det bli en festival. Det här kan bli stort, det vet vi inte ännu, säger Lindelöf. 

Allt överskott från biljettförsäljningen kommer att komma Vimmerby till nytta. Framför allt för Kulturskolan.

– Allt överskott ska investeras i solceller som placeras på offentliga byggnader i Vimmerby. Avkastningen av den el som solcellerna producerar går i sin tur till Kulturskolan i Vimmerby. 

Renare värld

I förlängningen hoppas festivalgrundarna att det ska leda till mer kulturengagemang i och runt Vimmerby och en renare värld. 

– Det är det roligaste projektet jag har jobbat med. Det finns heller inget vinstintresse, utan det går till ett väldigt bra ändamål. Kanske kan det växa ut som ett begrepp över landet och kanske kan det bli en spelning i Stockholm och då är det Kulturskolan som kommer till del av de pengarna också.

Här nedan kan se ni vilka som kommer till Ingebo Hagar den 16 juli. 

Fakta

Artister på Musik i Kretslopp 2016 

Kvartett Ingebo Hagar Stråkkvartett bildad för Musik i Kretslopp med musiker som till vardags sitter i några av de stora orkestrarna i Sverige. De har också en stor bred kammarmusikalisk meritlista, men utforskar också helt andra genrer. Några av dem medverkade vid Håkan Hellströms utsålda konserter på Ullevi i sommar och spelar i bandet Selest, som rör sig i gränslandet mellan pop och klassisk musik. Emma de Frumerie, Kungliga Filharmonin, violin och sång Malin William-Olsson, Sveriges Radios Symfoniorkester, violin Catarina Skoog Aquilonius, Kungliga Filharmonin, viola Hanna Thorell, Svenska Kammarorkestern, cello Ingebo Jazz Trio Ung jazztrio, med några av Jazzsveriges klarast lysande unga stjärnor. De turnerar runt om i Sverige och Europa, bland annat i omskrivna gruppen Agnas Bros och har spelat med storheter som Pat Metheni, Rebecka Törnqvist med flera. Max Agnas, Piano Mauritz Agnas, Gitarr Nils Agnas, trummor Joakim Agnas, Kungliga Filharmonin, Trumpet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt