Annons:

Bergs växer ytterligare – köper polsk dörr- och fönstertillverkare

Peter Nilsson, vd och koncernchef för Bergs Timber AB. Foto: Pressbild

Bergs växer ytterligare – köper polsk dörr- och fönstertillverkare

Den börsnoterade trävarukoncernen Bergs Timber, med kontor i Vimmerby, växer. I dag blev det officiellt att man förvärvar en polsk dörr- och fönstertillverkare som omsatte cirka 80 miljoner kronor under 2021.

Annons:

Bergs, som fram till nyligen hade sitt huvudkontor i Vimmerby, växer inom fönster och dörrar. Detta genom ett förvärv av det polska företaget Pinus. Bolaget tillverkar kundspecifika fönster och dörrar i premiumsegmentet och omsatte under 2021 cirka 80 miljoner kronor.

”Genom affären skapas förutsättningar för fortsatt expansion inom Bergs produktområde Joinery”, skriver Bergs i ett pressmeddelande.

Ytterligare produktionskapacitet

I och med förvärvet av Pinus tillförs koncernen ytterligare produktionskapacitet. I kombination med den nyligen genomförda utbyggnaden av koncernens fabrik i Lettland, räknar man med att leveranserna för den planerade expansionen i Storbritannien och övriga Europa nu säkerställs.

Vidare ser man även möjligheter till framtida produktionssynergier mellan koncernens olika enheter. Efter förvärvet uppgår Bergs årliga försäljning av fönster och dörrar till cirka 600 miljoner kronor.

Drivs av ursprungliga grundarna

Det polska bolaget Pinus grundades 1991, är beläget i Brzeg utanför Wroclaw i sydvästra Polen och drivs sedan starten av de ursprungliga grundarna.

Bolaget sysselsätter ca 100 personer och har i mer än 20 år varit leverantör till Bergs dotterbolag PTPG i Storbritannien. Merparten av försäljningen sker idag till PTPG men Pinus har även försäljning till kunder i bland annat Polen och Tyskland.

"Passar väl in i Bergs"

Bergs uppger att förvärvet förväntas stärka marginalen för produktområdet Joinery och lämna ett positivt tillskott till resultatet per aktie redan under innevarande år.

Köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 36 miljoner kornor och erläggs kontant via Bergs befintliga kassa och kreditramar.

– Pinus passar väl in i Bergs, både operativt och strategiskt. Vår målmedvetna satsning på högkvalitativa fönster och dörrar fortsätter, där vi ser goda tillväxtmöjligheter på flertalet marknader, säger Peter Nilsson, VD och koncernchef för Bergs i pressmeddelandet.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt