Annons:

Nybliven sambo? Det här ska du tänka på

Har du nyligen blivit sambo? Grattis! Att ha ett liv ihop är spännande och roligt, men många glömmer bort den juridiska biten av samboskapet. Har du och din sambo till exempel pratat om att skriva samboavtal?

Annons:

Vad händer om ni skulle separera?

Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Om ni i framtiden skulle separera kommer ni behöva dela upp ert gemensamma hem. Då kan någon av er begära en bodelning. En bodelning mellan sambor påminner om bodelningen mellan gifta par, men reglerna ser lite annorlunda ut. Medan gifta par delar lika på i princip all egendom ska sambor “bara” dela lika på samboegendom – men vad räknas dit?

Samboegendom består av bostad och bohag som ni har fått eller köpt under samboskapet. Med bohag menas inredning, hemutrustning och elektronik åt hemmet och bostaden är såklart hemmet ni bor i. 

All samboegendom ska delas lika mellan er. Det spelar ingen roll vem som egentligen har betalat mest. I ett samboförhållande utan avtal kan en separation alltså bli mycket dyr – särskilt ifall en av er har investerat en stor summa pengar i er gemensamma bostad.

Anpassa själv med ett samboavtal

Det kan låta rättvist att få hälften av hemmet var, men faktum är att det i många situationer kan bli en orättvis lösning. Med dagens bostadspriser är det viktigt att ni på förhand kommer överens om hur ni vill att en bodelning ska gå till.

Med ett samboavtal kan paret själva bestämma hur en separation ska hanteras. I samboavtalet kommer man nämligen överens om att viss (eller all) samboegendom ska undantas från en eventuell bodelning. Att egendom undantas från bodelning innebär att man inte längre ska dela lika på egendomens värde. Istället ska egendomen fördelas baserat på ägarandelar. En lägenhet som den ena partnern äger 70 % av kommer alltså fördelas 70/30 istället för 50/50. 

Ni kan båda välja att undanta viss specifik samboegendom från bodelningen, eller att all samboegendom ska undantas – vilket i princip leder till att ingen likadelning görs.

Med Jurio blir det enkelt och prisvärt

Det kan vara dyrt att ta hjälp av en advokat och riskabelt att skriva ett samboavtal på egen hand, eller med hjälp av gratismallar på internet. Så behöver det inte vara. Med Jurio kan ni enkelt skapa ett samboavtal online på bara några minuter, till bråkdelen av priset hos en traditionell advokat.

Så funkar det

Med Jurio blir det tryggt och enkelt att skapa ett samboavtal. Svara på frågor i vårt digitala formulär, betala och få ditt skräddarsydda samboavtal direkt! Vi guidar er genom hela processen och ni får själva välja vilken samboegendom ni vill ha med i bodelningen och vilken ni vill lämna utanför. Formuläret tar inte mer än 10 minuter att fylla i och det färdiga dokumentet skapas i PDF-format direkt efter betalning. Ni kan smidigt underteckna det med BankID, men det går också bra att skriva ut det och underteckna för hand.

Skriv samboavtal med Jurio

Få tag i de juridiska dokument du behöver, när och var det passar dig. Alla Jurios formulär och avtal är framtagna av yrkesverksamma jurister i enighet med svensk lag. När du fyller i våra formulär får du svara på samma frågor som om du hade tagit hjälp av en fysisk jurist. Ditt avtal genereras direkt, till en bråkdel av priset hos en traditionell jurist eller advokat. Kom igång och skriv ett samboavtal idag.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt