Annons:

Stor efterfrågan på solpaneler i Kalmar - men brist på installatörer & komponenter

Efterfrågan på solceller är rekordstor och det står det höga elpriset som ansvarig för. Ökningen beror också på att det finns en positiv långsiktig trend för solceller i hela världen. Bristen på solcellsinstallatörer märks tydligt i hela landet, men allra främst i Kalmar.

Annons:

Allt fler ser fördelarna med solceller. En klar fördel är att du får lägre energikostnader samtidigt som du gör du nytta för miljön.

När du bor i Kalmar och har solpaneler installerade på taket behöver du i stort sett inte oroa dig för att underhålla dem. I och med ett varierande klimat som bjuder på såväl regnskurar som snö som smälter och rinner bort rengörs solcellerna på ett naturligt sätt av sig självt.

Efterfrågan på solpaneler har alltså skjutit i höjden i och med energikrisen, men många företag lyckas inte bemöta kundernas efterfrågan. Detta bekräftas utav Peter Ahrberg som arbetar för jämförelsetjänsten SolcellsOfferter.

Fler solcellsinstallatörer behövs, men det är inte bara personalbehovet som gör att företagen inte lyckas bemöta kundernas stora efterfrågan. Även långa transporter gör att kunderna behöver vänta länge.

Komponentbrist på solpaneler en stor faktor

Solcellsföretagen handlar globalt och transporterar varor från länder såsom USA och Kina. Det kan till och med vara svårt att hitta material, speciellt elektroniska komponenter som ofta kommer från andra länder. Det berättar Anna Werner som är VD på Svensk Solenergi för Sveriges Radio.

Werner menar att det dels är brist på kompetens eftersom man behöver vara auktoriserad elektriker för att sätta igång solcellsinstallationen. För att montera solcellerna krävs dock inte lika lång utbildning, där räcker det med ett par veckors kurs. Där hade man kunnat utbilda mer personal.

Hon menar också att elektroniken till anläggningen i många fall kommer från Asien där det är problem med nedstängningar av fabriker men också kan vara krångligt att lösa frakter.

Extra stor brist på solcellsinstallatörer i Kalmar

Ett extra stort tryck på solcellsinstallationer finns i Kalmar. Det berättar Anders Karlsson, regionchef på Svea Solar i en intervju med SVT. De anställer i den takt de känner att det är görbart att utbilda personalen. De behöver också självklart säkerställa en god kvalitet när de kommer till installationerna.

Karlsson menar att den stora efterfrågan är en utmaning, men det är ett trevligt och angenämt problem för dem. Det blir lite längre ledtider för kunderna men han ser att de jobbar på och kommer troligtvis komma i mål ganska snabbt.

Han tror dock att detta bara är början. Många kunder kommer tillbaka och vill ha solceller till exempelvis sina sommarstugor. Det är heller inte helt ovanligt att kunders grannar kommer och vill installera solceller.

I Sverige är det långa väntetider på att få sin solcellsanläggning installerad. Hur lång väntetiden är beror på vart i landet du befinner dig. Hos Kalmar Energi är väntetiden just nu cirka 10 månader från beställning till färdig installation.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt