Tjust Behandlingsfamiljer startades av Fredrik och Charlotte Lindvall 2004, sedan de insett behovet av ett mellanting mellan familjehem och institution.
– Det fanns ingenting sådant på marknaden då, så vi blev först i Sverige att använda begreppet behandlingsfamiljer där man får en trygg familj, men där det också finns behandlande resurser i form av psykologer, barnpsykiatriker, läkare och socionomer kring barnen som placeras, berättar rekryteringssamordnare Jennie And Sjöblom.
Efter hand har företaget också etablerat kontor i Vimmerby, följt av Jönköping och Norrköping.
Vill kunna möta efterfrågan
I dagsläget har man cirka 65 familjer anställda. Som verkligheten ser ut är det alldeles för få, utifrån behovet.
– I Vimmerby och Västervik har vi familjer som varit anställda väldigt länge, så vi har några pensionsavgångar framför oss. Medan andra kanske inte vill längre eller väljer att ta en paus av olika anledningar. Så just nu är behovet extra stort i den här regionen som även omfattar Hultsfreds kommun.
Så nu pågår en omfattande rekryteringskampanj för att möta efterfrågan.
– Kontoren i Vimmerby och Västervik skulle tillsammans behöva runt 15 familjer för att vi ska vara riktigt nöjda och uppe i full kapacitet, säger Jennie And Sjöblom. Utöver det behöver vi också kontaktfamiljer. Vi har sett att det är ett vinnande koncept att familjerna får avlastning för det blir i perioder tungrott med barn som inte mår helt bra.
Märker ni att behovet av hjälp ökar?
– Ja, det märker vi absolut i vår kontakt med kommunerna. Det de också beskriver är att barn som placeras idag har ett mycket större behov än tidigare. Det är därför många kommuner får vända sig till en organisation som vår, för det är jättesvårt att klara av i en familj där man har ett annat jobb och dessutom ska klara av ett barn som inte mår så bra. Därför har det här konceptet dykt upp, där behandlingsfamiljen får en anställning hos oss, säger Jennie And Sjöblom som även utreder, rekryterar och utbildar behandlingsfamiljerna.
Plocka bort dem från kriminalitet
Hon och Matilda Agebjörn har också sett att barnen varit med om väldigt, väldigt mycket och väldigt, väldigt tidigt i ålder jämfört med för kanske bara fem år sedan.
– Just nu är den stora vågen med unga pojkar i storstäderna som har ett begynnande kriminellt beteende. Vi ser en jättestor ökning på de förfrågningarna och jag gissar det är en strategi från kommunerna att försöka plocka bort dem. De här gängen är ju duktiga på att plocka upp de unga pojkar som har det kämpigt, som kanske en sviktande hemmiljö och driver omkring.
”Tvingas tacka nej”
Företaget tvingas tacka nej till 25-30 barn i veckan som situationen är idag.
– Gemensamt för de barn vi tar emot är att de är väldigt traumatiserade, det är något vi är specialiserade på. Och när vi pratar trauma idag är det ofta inte bara en enskild händelse som har hänt, utan det är ofta ett långvarigt trauma. Exempelvis att barnet vuxit upp i grav omsorgssvikt, de har inte fått mat, inte kärlek – de har helt enkelt inte blivit omhändertagna. För ett lite, litet barn är det ett trauma varje dag att växa upp så och det gör någonting med ett barn att ha det så, säger Jennie And Sjöblom.
– Sedan finns det förstås andra trauma med våld, övergrepp, bevittnat våld och allt sådant. Med tanke på det stora team vi erbjuder med dels en behandlingssamordnare kring varje familj som stöttar upp i det vardagliga, som man träffar regelbundet och som har kontakt med socialförvaltningen, dels all övrig profession har våra barn en lite större ryggsäck än andra barn som behöver placeras och är i behov av ett vanligt familjehem.
Vad har den här extra kraftsamlingen för att hitta nya familjer gett så här långt?
– Det är 25-30 familjer som anmält sig, många jätteintressanta familjer som jag håller på att träffa för att se om vi ska gå vidare, säger Jennie And Sjöblom.
– Så vi är jätteglada över att intresset varit så stort. Sedan får vi se vad det resulterar i, det ska ju passa både från familjerna och vår sida.
Vad behöver man uppnå för att bli behandlingsfamilj hos er?
– Man behöver vara öppen och nyfiken på människor, samspel och relationer. Helt enkelt känslomässigt engagerad, säger Matilda Agebjörn och kommer till de mer praktiska bitarna:
– Man behöver ha ett rum över, man får genomgå en lämplighetsbedömning, det går ju inte att man finns i brottsregistret exempelvis. Det behövs däremot ingen utbildning, utan den får man hos oss.
Kan det här komma att innebära nyanställningar av även personal?
– Ja, absolut. Idag är vi runt 90 anställda, familjerna inräknat. Får vi in fler familjer kommer vi behöva utöka antalet tjänstemän, socionomer, psykologer och så vidare på sikt, säger Jennie And Sjöblom.