Annons:

  • WILLYS BUTIK I VIMMERBY FÖRSENAS YTTERLIGARE

    Willys butik i Vimmerby försenas ytterligare. Det kan Dagens Vimmerby berätta idag. Foto: Pressbild/Simon Henriksson

  • WILLYS BUTIK I VIMMERBY FÖRSENAS YTTERLIGARE

    Johanna Eurén är kommunikationschef på Willys. Foto: Pressbild

WILLYS BUTIK I VIMMERBY FÖRSENAS YTTERLIGARE

Willys planer på att öppna sin nya butik i Vimmerby har redan försenats. Nu förskjuts den tilltänkta öppningen ytterligare.
– Våra planer ligger ändå fast. Vi vill öppna i Vimmerby, säger kommunikationschefen Johanna Eurén.

Annons:

Under 2022 meddelade matvarujätten Willys att man hade för avsikt att etablera sig i Vimmerby och den preliminära ursprungsplanen var att butiken, som ska mäta cirka 3 000 kvadratmeter, skulle kunna öppna under 2023. 

Först blev Erikshjälpens flytt från lokalen senarelagd på grund av en kontraktstvist med fastighetsägaren. Dessutom behövdes en ny detaljplan för tomten för att få bedriva handel där, i stället för det speciella tillstånd som Erikshjälpen haft ända sedan 2014. 

I februari hade planförslaget varit ute på samråd. Från kringliggande fastighetsägare inkom inga yttranden och då siktade kommunen på att ha en ny detaljplan klar under sommaren. Fastighetsägaren kan inte ansöka om bygglov förrän detaljplanen vunnit laga kraft.

Ingen detaljplan i sommar

På onsdagen skriver Frida Karlsson i ett mejl att detaljplanen inte kommer vara klar till sommaren.

"Ambitionen var att ha planen antagen till sommaren men vi har dessvärre behövt förlänga den något. Vi arbetar vidare med projektet i dialog med markägare och exploatör med förhoppningen att vara redo för antagande i höst istället", skriver hon.

Vad har gjort att den behövts förlänga något?

"Bland annat efterfrågade Länsstyrelsen att markprover behövde tas för att säkerställa att tidigare verksamheter inte gett upphov till några föroreningar. Planen är att marken ska undersökas i närtid men det medför att vi inte hinner med ett antagande innan sommaren", skriver Frida Karlsson.

Innebär det här någon förändring för tidpunkten när Willys butik kan vara klar?

"För Willys etablering blir det en viss förskjutning men förhoppningen är att den inte blir alltför stor".

Willys plan var från början att öppna 2023, men i december förra året berättade Willys kommunikationschef Johanna Eurén att man siktade på 2024 istället. 

Finns det fortfarande möjlighet för etablering under 2024?

"Det beror på hur lång tid byggprocessen tar och det vågar jag inte svara på. Förhoppningsvis kan byggandet påbörjas under slutet av detta år eller början på nästa", skriver Frida Karlsson.

"Kan inte ge någon prognos"

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, säger under onsdagskvällen att deras långsiktiga planer ligger fast. 

– Vi vill öppna i Vimmerby och inget har förändrats gällande våra planer. En förskjuten detaljplan innebär också att öppningen blir förskjuten, konstaterar hon. 

Hon ser ingen dramatik i det hela. 

– Vi är beroende av att det tas en detaljplan innan vi kan börja bygga och så här är det i byggprocesser och så här är det alltid när vi öppnar butiker. Det kan tillstöta hinder på vägen och det är som det är. Vi öppnar så snart vi kan och hoppas att allt faller på plats.

Är ambitionen fortsatt att kunna öppna under 2024?

– Det kan vi inte säga, utan det beror helt och hållet på detaljplanen och övriga tillstånd. Jag kan inte ge någon prognos för det nu. Det finns andra saker som kan tillstöta också, men just en detaljplan är ju en förutsättning, säger Johanna Eurén.

Men ni tänker öppna i Vimmerby även om det blir under 2025?

– Ja, oavsett det ligger våra planer fast.

Rivningen av den tidigare fastigheten på tomten är i princip färdig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt