Annons:

  • STORT STEG TAGET – DÅ KAN WILLYS BUTIK ÖPPNA I VIMMERBY

    Så här kommer Willys butik i Vimmerby att se ut. Foto: Vimmerby kommun

  • STORT STEG TAGET – DÅ KAN WILLYS BUTIK ÖPPNA I VIMMERBY

    Willys skulle nu kunna öppna nästa höst i Vimmerby. Foto: Pressbild/Simon Henriksson

STORT STEG TAGET – DÅ KAN WILLYS BUTIK ÖPPNA I VIMMERBY

I juni kunde vår tidning berätta att detaljplanen för tomten där Willys tänker etablera sig inte skulle bli klar under sommaren. Det riskerade att försena butiken ytterligare. Men nu har bygglovet lämnats in till kommunen.
– Det känns väldigt bra, säger fastighetsägaren Rolf Landrin.

Annons:

Under 2022 meddelade matvarujätten Willys att man hade för avsikt att etablera sig i Vimmerby och den preliminära ursprungsplanen var att butiken, som ska mäta cirka 3 000 kvadratmeter, skulle kunna öppna under 2023. 

Men först blev Erikshjälpens flytt från lokalen senarelagd på grund av en kontraktstvist med fastighetsägaren. Dessutom behövdes en ny detaljplan för tomten för att få bedriva handel där, i stället för det speciella tillstånd som Erikshjälpen haft ända sedan 2014. 

I februari hade planförslaget varit ute på samråd. Från kringliggande fastighetsägare inkom inga yttranden och då siktade kommunen på att ha en ny detaljplan klar under sommaren. Fastighetsägaren kan inte ansöka om bygglov förrän en detaljplan närmar sig antagande. 

– Ambitionen var att ha planen antagen till sommaren men vi har dessvärre behövt förlänga den något. Vi arbetar vidare med projektet i dialog med markägare och exploatör med förhoppningen att vara redo för antagande i höst istället, berättade Frida Karlsson, planarkitekt på miljö- och byggnadsförvaltningen i juni. 

Bygglovet inlämnat

Då hade bland annat Länsstyrelsen efterfrågat markprovet för att säkerställa att tidigare verksamheter inte gett upphov till några föroreningar. Planen var att marken skulle undersökas i närtid, men det medförde ändå att ett antagande inte hanns med före sommaren. 

Nu har det dock kommit så pass långt att fastighetsägaren kunnat lämna in ett bygglov till kommunen. 

– Ja, de har ansökt om bygglov och har kunnat påbörja den processen. Detaljplanen är inte antagen ännu, men den är på väg upp till politiken. Tanken är, om inget oväntat sker, att det ska upp på miljö- och byggnadsnämnden den 24 augusti och därefter till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för slutligt antagande, säger planarkitekten Frida Karlsson.

Har det gått snabbare än väntat nu på slutet?

– Både ja och nej. Vi trodde på hösten i och med den politiska processen och det är fortfarande tidigast i september, kanske till och med oktober, som det kan komma upp i kommunfullmäktige. Så när det gäller själva antagandet handlar det om hösten, men vi jobbar lite i förväg. 

Frida Karlsson anser att det har varit en smidig process.

– Jag började inte jobba med det här förrän i januari och min bild är att det har rullat på smidigt. Det har varit lite småsaker här och där, men vi har lyckats lösa det och jag tror att det kommer bli väldigt bra. Vi har en god dialog och därför kan bygglovet lämnas in nu, även om detaljplanen inte är antagen ännu. Vi tror och hoppas att det kommer gå smärtfritt.

Finns det möjlighet att påbörja byggnationen av butiken under det här året?

– Om de olika politiska insatserna beslutar enligt miljö- och byggnadsförvaltningens förslag och ingen överklagar antagandet så är det teoretiskt möjligt att påbörja byggnationen innan året är slut. 

Kan invigas nästa höst

Rolf Landrin, som äger fastigheten vid Vimmerbyallén, säger så här:

– Det känns väldigt bra förstås. Det har dragit ut på tiden, men nu ska alla hinder vara borta. Vi ska kunna få vår plan och bygglovet godkänt. Det har tagit lite tid och varit en del utredningar, men nu har vi kommit så här långt i alla fall. Det blir ju en fullstor Willysbutik med en stor intilliggande parkering.

När kan man vara igång och bygga?

– Förhoppningsvis i oktober. 

Och när kan butiken då vara klar?

– Det handlar om ett år efter det ungefär. Det beror lite på bygglovet och sådär. 

Så Willys skulle kunna invigas i oktober 2024?

– Ja, i oktober eller november där kanske.

Vår tidning har sökt Willys kommunikationschef Johanna Eurén. Hon har tidigare sagt att oavsett vad så ligger planerna kring att öppna i Vimmerby fast. Det lokala företaget Byggklason kommer vara huvudentreprenör. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt