Annons:

Vimmerbybon lämnar Vilda västern – för toppjobb på hemmaplan

Fredrik Jonsson tillträder snart som HR-chef på Ljunghäll. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbybon lämnar Vilda västern – för toppjobb på hemmaplan

Han gick från Astrid Lindgrens Värld till Ikea Industry och därifrån till High Chaparral. Nu återvänder Vimmerbybon Fredrik Jonsson till industrin.
– Det är 16 år sedan jag jobbade på Ljunghäll, så det ska bli kul att komma tillbaka, säger han inför nya jobbet som HR-chef hos kommunens största privata arbetsgivare. 

Annons:

Efter att ha arbetat på HR-avdelningen på Ljunghäll gick Fredrik Jonsson vidare till Astrid Lindgrens Värld. Han var personalchef i sagoparken i flera år innan han gick till en tjänst som HR-manager på Ikea Industry i Hultsfred. 

I januari 2022 tillträdde Fredrik Jonsson som ny HR-chef för temaparken High Chaparral i Gnosjö kommun. 

Ser ni ett mönster? Vartannat jobb inom besöksnäringen, vartannat inom traditionell industri. Så har det varit för Vimmerbybon Fredrik Jonsson. 

– Så har det varit och det som skiljer sig mest mellan dessa verksamheter är att den traditionella industrin har verksamhet igång 24 timmar om dygnet under alla dagar på året. Så är det inte på Astrid Lindgrens Värld eller High Chaparral. Där finns det en viss stängningstid när parken inte är öppen medan fabrikerna är öppna dygnet och året runt, säger Fredrik Jonsson. 

Hur påverkar det?

– Det påverkar inte HR jättemycket, men det påverkar produktionsperonal och andra roller kopplade till produktionen att ständigt vara alerta. I och med att verksamheten är igång dygnet runt så blir det per automatik att man är lite mer anträffbar under större delen av året. Det är den stora skillnaden.

"Jätterolig arbetsplats"

Vimmerbybon har trivts bland cowboys och cowgirls på High Chaparral säger han.

– Det är en jätterolig arbetsplats med unik produkt och fantastisk personal. Verksamheten är i stort sett identiskt med Astrid Lindgrens Värld på så sätt att det är en temapark med mycket teater. Skillnaden är att temat är Vilda västern och där är det Astrid Lindgrens sagor. Det är ungefär samma sak, men med olika produkter och i en fantastiskt rolig bransch. Innan jag kom till High Chaparral hade de inte någon utbildad och erfaren HR-person och jag kom in med mer erfarenhet i bagaget och har till viss del moderniserat och strukturerat HR-arbetet under de här två åren. 

Varför han nu väljer att lämna temaparken handlar mycket om att få mer tid hemma.

– Det handlar egentligen inte om att det är långt till jobbet utan mer om att jag kommer kunna bo hemma hela tiden. Det blir både lite ensamt och tråkigt att bo borta och vara själv flera kvällar i veckan, så det ska bli skönt att komma hem och vara närmare familj och vänner.

Tillbaka efter 16 år

Nu väntar jobbet som HR-chef på kommunens största privata arbetsgivare för honom.

– Det är 16 år sedan jag senast jobbade på Ljunghälls HR-avdelning. Då i en roll som personaladministratör. Det ska bli kul att komma tillbaka och jag känner många bra och härliga människor på Ljunghäll. Jag är medveten om att företaget förändrats, med exempelvis andra ägare, än då jag jobbade där senast. Det blir säkert en hel del nyheter för mig, men det ska bli väldigt kul att komma tillbaka. Jag gillar företaget och de anställda. Sedan jag jobbade där förra gången har företaget också utökats med en fabrik i Kina, en i Kanada och flera nya produktionshallar i Södra Vi.

Vad ser du för utmaningar med att bli HR-chef där?

– Det är nog mängden anställda. Att både synas och fånga upp saker från så många kan vara en utmaning. Det blir svårare att träffa alla anställda och jag kan tänka mig att jag kan känna mig otillräcklig i en så stor organisation. Men det får framtiden utvisa. Inom besöksnäringen, när det är öppet för gäster, så har jag hjälpt till lite där det funnits ett behov. Utöver det vanliga och dagliga HR-arbetet så har det kunnat vara att hjälpa till att diska, plocka upp varor och så vidare. Jag tror inte att det blir exakt så på Ljunghäll, så på det sättet skiljer det nog sig lite.

Börjar i januari

Fredrik Jonsson har jobbat med HR-frågor i stora delar av sitt vuxna liv.

– Det som lockar mig är mötet med alla människor. Det tycker jag är det roligaste och mest intressanta. Att få lära känna en person och vem personen är både på och utanför jobbet – det tycker jag om. Jag är en social person och den biten är viktig för mig. Jag tycker om att ställa frågor om det privata och inte bara prata jobb. För mig handlar HR mycket om det, att prata och kommunicera med de anställda, säger han.

Vilka hans första insatser blir är för tidigt att säga.

– Jag behöver lära mig företaget igen, träffa anställda, se hur det fungerar i dag och så får det komma successivt. Det finns säkert många uppgifter att göra, men det finns det på alla arbetsplatser.

Hur känns det inför nya jobbet?

– Det känns bra och jätteroligt att få chansen. Jag ser fram emot det. Via ett HR-nätverk, när jag var på Ikea, träffade jag några som jobbar på HR-avdelningen på Ljunghäll och nu ser jag ser fram emot att få lära känna dem ännu mer. Här finns ytterligare en skillnad mot High Chaparral och det är att jag har kollegor som jobbar med HR-frågor och det blir skönt.

Fredrik Jonsson är anställd på High Chaparral till nyår och tillträder sin nya tjänst den 8 januari nästa år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt