Annons:

  • Nu är nya satsningen igång – räknar med flera nyanställningar

    Jens Carlsson, till höger, tillsammans med Michael Eriksson, som är den första anställde på Smlnd Hem. Foto: Simon Henriksson

  • Nu är nya satsningen igång – räknar med flera nyanställningar

    Fabriken är nu igång och Jens Carlsson hoppas att man kommer ha fem till sex anställda om ett par månader.

Nu är nya satsningen igång – räknar med flera nyanställningar

Vimmerbyprofilernas satsning är nu igång på riktigt. En anställd har börjat och inom några månader räknar vd Jens Carlsson med att anställa en handfull personer till.
– Jag är övertygad om att vi kommer ha full produktion i fabriken under året, säger han.

Annons:

Det var för snart ett år sedan som vår tidning kunde avslöja att Vimmerbyprofilerna Jens Carlsson och Linda Carlsson tittade på en ny satsning tillsammans. 

Tillsammans tog de över konkursboet till Constructio Huskomponenter i Hultsfred och senare stod det klart att man valde att etablera sin nya fabrik i Vimmerby i anslutning till Materialmännens befintliga lokaler. 

Bolaget heter Smlnd Hem och vänder sig till alla byggaktörer och tanken är att försörja en hel byggprocess. I november smygstartade man i fabriken och nu efter årsskiftet har Michael Eriksson, med lång erfarenhet från branschen, anställts. 

– Vi smög igång lite i november när vi producerade det första huset. Man behövde hjälp med en stomme till en privatvilla norr om Rimforsa och då hyrde vi in snickare. Jag sökte några projektanställda, men fick inga ansökningar alls. Nu producerar vi även ett hus till Rumskulla och det har vi i produktionen nu, säger vd:n Jens Carlsson. 

Ingen ryggsäck att bära på

Fabriken ligger där MM-hus fanns för ett tiotal år sedan och totalt rör det sig om tusen kvadratmeter i produktionsyta. 

– Vi har flyttat all utrustning som fanns i Hultsfred och har kompletterat med en kap som vi köpt till. Jag är vd och operativt ansvarig och i det här läget gör jag det här utöver min ordinarie verksamhet på JMC. Sedan har vi en anställd och bolaget ligger som ett dotterbolag i Materialmännens koncern.  

Hur är det att starta upp mitt i den här krisen?

– Det finns sämre tider att starta, men det finns absolut bättre tider att starta. Vi gör det här med respekt för vad som sker i omvärlden. Marknaden är totaldöd kan man säga, men vi har ändå sålt för fyra miljoner i ordrar. En fördel vi har mot våra konkurrenter är att vi inte har några ryggsäckar att bära på. Att hålla igång det här kostar inte mycket nu och vi känner ingen oro. Vi har planen klar för oss för det här året, men det är klart att det händer saker i branschen. Byggföretagen, som är sista ledet i nyproduktionen, har haft att göra till och med november-december, men nu kommer det inte några nya jobb. Vi har ledtider på sex till tolv månader innan byggaren får fullt i sitt igen. Jag tror tyvärr att många byggföretag lär få stryka på foten och vår tanke är att göra det här med den lokala snickaren. Vi är i behov av dem långsiktigt, för vår tanke är inte att vi ska sälja till privatkonsument, utan byggaren ska komma till oss med kunden och så hittar vi möjligheter tillsammans. Det kan bli ett mer kostnadseffektivt sätt att bygga på. 

Uppstartsår

Det här året blir ett uppstartsår, men Jens Carlsson är ändå positiv framgent.

– Jag var uppe och träffade tre potentiella kunder och de är lite mer på tå igen. Man börjar titta på projekt igen, men i lite lugnare tempo. Jag är övertygad om att vi har full produktion i fabriken under året och kontinuerliga utleveranser varje vecka, men det kanske tar ett par månader innan vi är igång fullt ut.

Vad kommer det innebära i anställda?

– Jag söker nu, men anställer inte exakt nu som du förstår. Det handlar om att vi vill höra oss för och inom två månader tror jag att vi kanske är fem personer till. Det är rimligt för 2024. Resursförsöjningen för de kommande två åren ser, om man inte flyr över till andra branscher, jättebra ut. 

"Bättre att hitta en kontinuitet"

Innan man ser en vändning i branschen tror Jens Carlsson att man kommer ligga på mellan fem och sex personer. 

– Jag tror det är vad vi behöver för att hålla ett bra tempo utan att dra på oss för mycket kostnader. Det kan säkert finnas projekt vi kan sälja som kräver 20 personer, men det kanske kräver 20 personer i två månader. Då är det bättre att hitta en kontinuitet på fem, sex personer de första åren. Vi är ju ett komplement till den traditionella trähusindustrin och en leverantör till den lokala byggaren också samt bostadsutvecklare i större städer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt