Annons:

Därför pausar restaurangen storsatsning i Vimmerby

Henrik Hemmingsson, till höger, är restaurangchef på Guldkant i Vimmerby. Foto: Arkivbild

Därför pausar restaurangen storsatsning i Vimmerby

Guldkant har länge varit på jakt efter en lokal för en andra restaurang i Vimmerby. Nu väljer man att pausa den satsningen.
– Vi behöver kraftsamla och rå om de bo vi har, säger restaurangchefen Henrik Hemmingsson.

Annons:

Sedan Guldkant tog steget över kommungränsen och även etablerade sig i Vimmerby har succén varit total. För drygt ett år sedan började bolaget att på allvar leta efter en lokal för en andra restaurang i Vimmerby.

Det handlade då om en satsning på "Deli Guldkant", som redan är etablerat i Västervik. Fokuset skulle ligga på lite lättare maträtter och lite mer mot lunchhållet. 

– Vår tanke är att kunna komplettera vår kvällsservering och ha luncher någonstans i Vimmerby. Det rör sig om sallader, pokebowls, sushi och så vidare. Under lågsäsong är tanken att vi kör luncher och under högsäsongen blir det lite längre än så, berättade restaurangchefen Henrik Hemmingsson då. 

Nu står det dock klart att planerna läggs åt sidan för en tid.

– Sensmoralen är att vi gjorde väldigt mycket satsningar förra året. Vi behöver kraftsamla och rå om de bo vi har. Vi vill fortfarande göra det här, men vi måste vara realistiska. Det krävs mer personal och så vidare, och nu ligger fokus på att rå om det vi har, så allt funkar och snurrar som vi vill och att vi har rätt personer på rätt ställe, säger Henrik Hemmingsson.

Kan bli av nästa sommar

Guldkant har fått flera erbjudanden om lokaler, men har ännu inte känt att något varit hundraprocent rätt. 

– Vi har varit och tittat på tre lokaler, men känns det inte hundraprocentigt ska vi inte göra det. 

När kan satsningen bli av?

– Det vi har tänkt nu är att vi kommer ha fokus på det vi har under 2024. Sedan vet man aldrig mer, men det vi har tänkt är sommaren 2025. 

Får ni mycket frågor om det här?

– Det var intensivt i somras, men nu har det tunnat av lite. Men det känns som att det finns ett stort intresse och som om många vill att vi ska öppna. 

Gjort många satsningar

Tanken är fortfarande att restaurangen ska ligga vid torget i Vimmerby och ha en stor uteservering. Erik Hemmingsson, delägare i Guldkant, säger att det hänt mycket sedan man började prata om den här delisatsningen. 

Guldkant har satsat på "Rosa himmel" vid Pampas Marina i Västervik och tagit över Viktors i Sälen. 

– Det handlar inte om att vi inte vill driva expansion eller nya satsningar, men andra saker trillade på plats först. Vi var och kollade på tre lokaler, men köpte andra ställen först. Förra året öppnade vi fem nya restauranger och år noll har varit på de här ställena. Det har gett oss mycket lärdomar och kunskaper. Nu ska vi titta på utvärderingarna vi har gjort, vad vi ska göra framåt, vilka vi ska anställa och så vidare. Det är vi jättetaggade på. 2023 blev ett speciellt år med konjunkturen ned, inflationen upp och den disponibla inkomsten som blev sämre. Vi har försökt tackla våra råvarupriser, så att vi inte tummat för mycket på den egna marginalen samtidigt som det inte blivit för dyrt för gästen. Nu känns det som, och vi hoppas, att den värsta tiden är över, säger Erik Hemmingsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt