Annons:

Samuelsson kan öppna asylboende på nytt

Här bodde drygt 140 asylsökande som mest. I september kan Henrik Samuelssons boende öppnas igen. Foto: Linus Johansson

Samuelsson kan öppna asylboende på nytt

Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson gör ett nytt försök att få igång ett asylboende i centrala Vimmerby. Samuelsson har för avsikt att lämna anbud i Migrationsverkets upphandling.

Annons:

I dag meddelade Henrik Samuelsson kommunen att hans företag IDIG har för avsikt att lämna ett anbud avseende tillfälligt boende för asylsökande i Vimmerby kommun.

Migrationsverket är mitt inne i ramavtalsupphandlingar i samtliga 21 län för tillfälliga anläggningsboenden för asylsökande. Totalt ska drygt 80 000 platser upphandlas i boenden som landets leverantörer bemannar.

Takpriset 324 kronor

Ramavtalets längd kommer att vara tre år med möjlighet till ett års förlängning. I Kalmar län uppskattar Migrationsverket att man har ett behov på 6 500 platser. Bara i Västra Götalands län ser Migrationsverket ett större behov, där man vill få till 9 200 platser.

Migrationsverket tillåter sju olika boendeformer och ställer också krav på att leverantörer ska anordna meningsfulla aktiviteter för de asylsökande. Takpriset ligger på 324 kronor för kost och logi. Anbudstiden går ut den 18 april. Mellan maj-juni får leverantörerna besked om de uppnått upphandlingens krav och den 21 september börjar de första avtalen att gälla.

Det är alltså i denna upphandling som Samuelsson meddelat att han tänker lämna ett anbud. 

Stängdes i höstas

Samuelsson öppnade asylboende i det tidigare vandrarhemmet Vimmerby Bed & Breakfast i september 2015. Inte ens två månader senare valde kommunen att stänga boendet på grund av brister i brandsäkerheten och för att en del av byggnaden saknade bygglov för boende. Cirka 140 asylsökande bodde på Svenskt Asylboende när det stängdes och bristerna har nu åtgärdats. 

Samuelssons asylboende var också flitigt omskrivet sedan flera medarbetare gått ut i olika medier och rapporterat om att de inte fått ut full ersättning för sitt arbete på Svenskt Asylboende. Enligt en artikel på Dagens Vimmerby ska åtta medarbetare tillsammans fått 66 000 kronor för lite i lön. 

Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt