Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

  • Anders Törngren, Inger Ekström och Martin Håkansson utbringade en skål för Frödinge Mejeris 90 år. Foto: Ossian Mathiasson

  • Frödingeföretagets 90-årsjubileum firades med filmvisning och middag på Vimmerby Stadshotell.

Mejeriet går starkt – firade sitt 90-årsjubileum med personalen

I år firar Frödinge Mejeri 90 år. Företaget har utvecklats genom decennier i sann småländsk entreprenörsanda.
– Vi i Frödinge är kända för att vi uppfinner och hittar på egna lösningar, säger produktionschefen Anders Törngren.

Annons:

På torsdagskvällen firade Frödinge Mejeri, som numera går under namnet Orkla Foods, sitt 90-årsjubileum.

I början av företagets 90 år långa era tog mejeriet emot mjölk från de lokala bönderna, sålde vidare mjölkprodukter i en mindre mejeributik och tillverkade även smör och ost. 

Konkurrensen inom mejeribranschen ökade under 50-talet och mejeriet var i fara för nedläggning. Gösta Carlssons idé om att ställa om produktionen till ostkakor blev verklighet 1955 och den berömda Frödingeostkakan är ortens absolut största export och tillagas alltjämt på samma originalrecept.

– Det är tack vare Gösta Carlsson mejeriet finns kvar i Frödinge.  Han började med ostkakan och det är vi stolta över, säger produktionschefen Anders Törngren. 

"Haft ambitioner om att komma framåt"

Torsdagens jubileumsfirande på Stadshotellet i Vimmerby inleddes med filmvisning om hur Gösta Carlsson startade och byggde upp den verksamhet som företaget har i dag. Företaget har 90 anställda i Frödinge och två tredjedelar av personalstyrkan fanns med på jubileumsfesten. 

– Det är en helt fantastisk resa som Frödinge Mejeri har gjort. Tänk på hur många mejerier det fanns förr men detta mejeri har lyckats överleva och utvecklas hela tiden, säger Martin Håkansson, platschef på Frödinge Mejeri sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Vad finns det för förklaring till mejeriets 90 år?

– Jag tror att man har varit väldigt innovativa och hela tiden haft ambitioner om att komma framåt, säger Håkansson.

Anders Törngren är inne på samma teori:

– Vi i Frödinge är kända för att vi uppfinner och hittar på egna lösningar, det är till exempel inte så många som gör gräddtårta maskinellt, säger Anders Törngren. 

Ostkakan fyller 65 år 2020

Nästa år fyller Frödinges omåttligt populära ostkaka 65 år och framtidsutsikterna är goda. 

– Vi vill utveckla företaget vidare och hitta nya typer av produkter. Det vi jobbar med just nu är att effektivisera och automatisera ostkakan ännu mer, säger Anders Törngren. 

Mejeriet har under åren expanderat och bakar nu också olika bakverk som tårtor, kakor, pajer och desserter.

Annons:

Ossian Mathiasson

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Gå tillbaka till mobilversion