Annons:

  • ”Ett fantastiskt fenomen som vi har i Vimmerby”

    Karin Andersson hyllar den entreprenöriella andan i Vimmerby. Foto: Privat

  • ”Ett fantastiskt fenomen som vi har i Vimmerby”

    En del av gården sett uppifrån. Foto: Privat

  • ”Ett fantastiskt fenomen som vi har i Vimmerby”

    Det enastående bostadshuset på gården sett från sjön. Foto: Privat

”Ett fantastiskt fenomen som vi har i Vimmerby”

Karin Andersson har bott utomlands i 15 år – men Vennebjörke och Vimmerby är fortfarande hemma. Sedan hon tog över driften av familjens vackra gård i Vennebjörke har hon slagits av en sak.
– Det finns en affärsanda i Vimmerby som är helt otrolig, säger hon.

Annons:

2019 går väl knappat till historien som det år som hittills har stärkt Vimmerbys attraktionskraft allra mest – men ett samhälle är ju förstås alltid med än sina politiska strider.

Efter ungefär 15 år utomlands – tolv i Schweiz och de tre senaste i London – ser Karin Andersson sin hembygd i ett annat perspektiv.

– Det finns många drivna unga människor i Vimmerby som jag lär mig väldigt mycket av. Jag tycker att affärsandan som finns här är otrolig, det kryllar av unga entreprenörer och det är så kul att jobba i Vimmerby. Jag har blivit överraskad på ett positivt sätt och tycker att det är ett fantastiskt fenomen som vi har. Det roligaste med att komma hem är att jag träffar så många som jag lär mig så mycket av. Man kan läsa på universitet hur mycket som helst, men man lär sig alltid bäst ute i verkligheten.

”Vill utveckla mer boenden”

Efter Willy Anderssons bortgång för tre år sedan tog dottern Karin Andersson över ansvaret för driften av Vennebjörke Gård i slutet av 2017. För en tid sedan berättade Dagens Vimmerby om de villatomter som skapas i det natursköna området – och Karin har många planer inför framtiden. Redan nu finns det planer på att öppna upp ytterligare ett område för flera villatomter. 

– Vi vill utveckla mer boenden för Vimmerby. Sedan jag tog över har vi skapat en lägenhet till och nu har vi sex stycken och jag har lite planer på att göra en till. Det har blivit en jättefin liten by och det är fantastiskt att ha så fina människor nära sig. De hjälper till med väldigt mycket. När det första projektet med villatomter är klart ska vi börja titta på ytterligare ett. Om allt går vägen kan det också bli väldigt fint. 

Ett annat spår är att satsa mer på turismen.

– Nu har vi ett gästhus som vi hyr ut och vi håller även på att dra vatten och avlopp till en sommarstuga som vi ska kunna hyra ut. Det finns så mycket fint på gården och därför är det roligt att kunna öppna upp den för fler. Turismdelen har det var bra ruljangs på, det har gått jättebra och det är väldigt roligt. Det kommer människor från hela världen och det är fantastiskt för Vimmerby att vi har en sådan attraktion som ALV.

”Känner jättemycket glädje”

I nuläget har Karin Andersson inga planer på att flytta hem.

– Det kan komma i framtiden. Som det är nu kommer jag vara i Vimmerby mer än jag hunnit vara tidigare och jag kommer spendera sommaren där. Eftersom jag inte bor i Vimmerby var jag nervös innan jag tog över gården, men vi har jätteduktig kille som bor och jobbar på gården, Nitin Blom, som hjälper mig väldigt mycket. Med dagens teknik får jag filmer på allt som är viktigt och mamma är där och sköter det dagliga. Jag är tacksam att hon fortfarande vill hjälpa mig.  

Karin växte upp på gården och att nu driva den kommersiellt är förstås speciellt.

– Jag har så många minnen från den platsen och det är det jag ser som mitt hem. Det känns som att jag har vuxit upp i skogen där ute, men det är en resa att lära sig allting. Det är första gången som jag bygger upp en sådan här verksamhet och det är en ny bransch för mig. Det känns fantastiskt bra att det är sådan rörelse på gården, jag känner jättemycket glädje i att gården används.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt