Annons:

SOLCELLSPARK FÖR HALV MILJARD SKA BYGGAS I HULTSFRED

Alight AB har planer på en jättestor solcellspark för en halv miljard kronor på Hultsfreds flygplats. Foto: MostPhotos

SOLCELLSPARK FÖR HALV MILJARD SKA BYGGAS I HULTSFRED

En omfattande solcellspark för ungefär en halv miljard kronor ska byggas på flygplatsen i Hultsfred. 
– Flygplatsen i Hultsfred har utmärkta förutsättningar för en stor solcellspark, säger Wilhelm Löwenhielm, vd på Alight. 

Annons:

Företaget Alight AB, som tidigare gick under namnet Eneo, planerar att satsa mellan 400 och 500 miljoner kronor på en jättestor solcellspark i Hultsfred. Företaget har tecknat ett avtal med Hultsfred Airport AB om att arrendera 110 hektar mark på flygplatsen, en nyhet som Vimmerby Tidning var först med att rapportera om på måndagen. 

– Vi räknar med att den totala investeringen för att bygga en så stor anläggning som vi planerar är i storleksordningen 400–500 miljoner kronor. Man ska dock komma ihåg att vi är i en tidig fas i projektet och att mycket därför kan ändras längs med vägen, säger Wilhelm Löwenhielm.

Varför vill ni bygga en solcellspark i just Hultsfred?

– På många håll i världen är solenergi redan idag den billigaste energin att producera. Till skillnad från vad många tror är vi på väg dit även i Sverige. Sjunkande priser på solpaneler, tillgång till avancerad digital styrning och batterilagring gör att omställningen går väldigt fort, säger han och fortsätter: 

– Flygplatsen i Hultsfred har utmärkta förutsättningar för en stor solcellspark. Stora, öppna och platta ytor där solcellsparken påverkar människor och natur i begränsad omfattning. Vi tittar på många möjliga platser runt om i södra Sverige att anlägga solcellsparker på och har konstaterat att just gamla flygfält passar mycket bra. 

Då kan anläggningen stå klar

Han berättar att de hoppas kunna påbörja byggnation av solcellsparken under 2022 och färdigställa anläggningen under 2023 om allt går som det ska.

– Under de kommande månaderna kommer vi att arbeta tillsammans med Hultsfreds kommun och Länsstyrelsen i en samrådsprocess för att se till att vi tar alla nödvändiga hänsyn till miljö- och naturvärden. Parallellt kommer vi tillsammans med elnätsägaren EON att titta på förutsättningarna för att ansluta solcellsparken.

Vad kommer hända med den el som ni producerar?

– Elen från solcellsparken kommer att säljas till ett eller flera företag med ett långsiktigt elköpsavtal (så kallat Power Purchase Agreement). För företag är el från en solcellspark ett långsiktigt sätt att säkra låga och trygga elpriser, men också att aktivt bidra till sina och samhällets klimatmål.

Någon uppskattning om hur många jobba det kan skapa i Hultsfred?

– Under byggfasen anställs det ofta lokala underentreprenörer inom vissa professioner, till exempel elektriker. Under driftfasen behövs personal som kan arbeta med underhåll, reparationer och markskötsel. Vi hoppas också att solcellsparken ska kunna bidra till utbildningsinsatser för skolor och vuxenutbildningar. Förnybar energi bidrar till att uppnå klimatmålen, och klimatfrågan är den viktigaste utmaning mänskligheten står inför idag.

"Mer än åtta gånger större"

Företaget driver i dagsläget ett 40-tal anläggningar runt om i Sverige, de flesta på tak. Tillsammans med Tekniska Verken, Infranode och Swedbank driftsatte företaget en solcellspark utanför Linköping tidigare i år.

– Det är den största anläggningen som vi driver idag. 

Hur stor ska parken i Hultsfred bli i jämförelse med de andra parkerna?

– Om solcellsparken i Hultsfred skulle bli av så som vi har tänkt oss skulle den bli mer än åtta gånger större.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt