Annons:

Avtal med H&M undertecknat – nu kan enorm solpark börja byggas

Klädkedjan H&M har ingått ett elköpsavtal med bolagen Neoen och Alight. Det banar väg för att Sveriges hittills största solcellspark kan börja byggas på flygplatsen. Foto: MostPhotos

Avtal med H&M undertecknat – nu kan enorm solpark börja byggas

H&M:s underskrift blev avgörande. Genom att Neoen och Alight nu tecknat ett elköpsavtal med klädkedjan kan bygget av en ny solparksanläggning vid flygplatsen i Hultsfred inledas. Sveriges hittills största.
– Det här avtalet med H&M var sista pusselbiten vi behövde för att köra igång, säger Johanna Snickars, informationschef på Alight i Stockholm.

Annons:

Solcellsanläggningen ska byggas vid start- och landningsbanorna på Hultsfreds flygplats.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande från de tre bolagen blir parken 130 hektar stor och kommer ha en installerad effekt på minst 90 megawatt. Vilket betyder att Hultsfreds solcellspark kommer generera el, motsvarande årliga förbrukningen för drygt 16 000 bostäder.

Elköpsavtalet, eller PPA-avtal som det egentligen heter, med H&M innebär att klädjätten köper upp hela produktionen.

”Vi är mycket stolta över vårt samarbete med Neoen och H&M Group, som gör att vi snabbt kan bygga ny ren el i södra Sverige, där efterfrågan på el är som störst. När ett stort företag och stor energianvändare bestämmer sig för att satsa stort på förnybar energi har det en reell inverkan på samhället som helhet, samtidigt som det skapar mer energisäkerhet, skriver Alights vd Harald Överholm i en kommentar i pressmeddelandet.

Sveriges största hittills

Det här är Sveriges hittills största PPA-avtal för solel. Den hittills största parken i Sverige finns idag i Skåne och är på 18 megawatt.

– Vi utvecklar olika projekt och det i Hultsfred är startklart, vi har alla tillstånd klara. Ibland är kunden med väldigt tidigt, ibland senare. Det här avtalet med H&M var sista pusselbiten vi behövde för att köra igång, säger Johanna Snickars.

Enligt bolagen siktar man på att påbörja bygget av anläggningen vid flygplatsen i Hultsfred under andra halvåret 2023 och ta den i drift under 2025.

Varför föll valet på att bygga en solcellspark i just Hultsfred?

– Flygplatsen i Hultsfred valdes ut för att den uppfyller flera parametrar för en lämplig plats för en solpark, bland annat har den bra solinstrålning, närhet till elnätet, bra mark och en företagsvänlig kommun. Marken är inte heller jordbruksklassad. En omfattande naturvärdesinventering har genomförts och ligger till grund för hur solparken utformas för att bäst gynna naturvärdena och den biologiska mångfalden i solparken, svarar Johanna Snickars.

Så här kommenterar Ulrika Leverenz, chef för Green Investment på H&M Group, avtalet:

"Vi är mycket glada över att se Hultsfreds solcellspark bli verklighet inom en snar framtid. Förnybar energi spelar en avgörande roll i vår klimatfärdplan för att minska utsläppen och uppnå nettonoll till 2040. Företag och länder måste visa ledarskap för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C enligt vad klimatvetenskapen uppmanar oss att göra. Kraftköpsavtal som detta med Neoen och Alight tar oss ett steg närmare våra ambitiösa klimatmål och ökar tillgången på ren energi i landet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt