Annons:

VIMMERBYFÖRETAG VILL BYGGA NYTT – KAN GE TIO JOBB

Lansen Omsorgs ägare Marcus Hamlin vill bygga ett tredje LSS-boende i Vimmerby. Foto: Lansen Omsorg

VIMMERBYFÖRETAG VILL BYGGA NYTT – KAN GE TIO JOBB

Vimmerbyföretaget öppnar snart sitt andra LSS-boende. Redan nu tittar man på ett tredje. Lansen Omsorg är intresserad av samma mark som Aleris tittar på vid Nybble. – Jag upplever en jättestark efterfrågan på mina tjänster, säger ägaren Marcus Hamlin.

Annons:

Kommunen är mitt uppe i en detaljplaneändring av ett större område i den västra utkanten av bostadsområdet Kohagen. I våras avslöjade Dagens Vimmerby att vårdjätten Aleris är intresserat av marken för att bygga ett nytt behandlingshem som ersättning till Strandhagens Behandlingshem i centrala Vimmerby.

I dag anmälde ytterligare ett vårdföretag sitt intresse av marken. Vimmerbybaserade Lansen Omsorg har i dag ett boende med sex platser i Södra Vi och öppnar i slutet av året ett nytt LSS-boende vid Gästgivarehagen.

”Området passar”

Ägaren Marcus Hamlin tittar redan nu på ett tredje boende i Vimmerby kommun – och anser att marken vid Kohagen skulle passa ypperligt.

– Jag upplever en jättestark efterfrågan på mina tjänster och har följt utvecklingen vid Nybble. Jag har haft en del kontakter med grannar som är engagerade i frågan och de uttryckt om jag inte var intresserad av en etablering i området. Jag skulle vilja ha en enhet ytterligare och det här området passar om detaljplanen förändras.

Uteslutet

LSS-boenden har krav på sig att vara integrerade i samhället.

– Tillståndsmässigt har inte HVB-hem sådana krav, utan de kan man placera på andra ställen.

Att både Aleris och Lansen omsorg skulle etablera sig i området är uteslutet.

– Jag får inte ligga granne med ett institutionellt boende. Då får inte jag något tillstånd. Reglerna är lite flummiga, men det får inte vara i samma kvarter.

Hur ser du på kritiken som framkommit från boende i Kohagen?

– Jag kan förstå deras oro, men historiskt sett har det inte hänt någonting.

”Skulle inte bli utan”

Marken är värderat till 300 kronor per kvadratmeter byggrätt.

– Jag lägger mig inte i Aleris planer, men jag är intresserad av marken om den blir detaljplanelagd och tillåten för vård. Jag vet att det finns andra alternativ för Aleris så de skulle inte bli utan.

Kan det bli aktuellt med en budgivning?

– Jag är inte intresserad av någon budgivningssituation.

Om du köper den här marken, när kan det nya boendet vara klart?

– Om detaljplanen går igenom på ett smidigt sätt kan det stå färdigt om ett och ett halvt år.

Tio anställda

På boendet i Södra Vi har Hamlin tio anställda. Lika många blir det på boendet vid Gästgivarehagen och ett eventuellt tredje boende.

Hamlin uppskattar sitt behov till 2000-3000 kvadratmeter. Det område som ska detaljplaneläggas är på 50 000 kvadratmeter. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt