Annons:

  • Filmen om Sveriges största festival smygvisades på hemmaplan

    Hans-Erik Therus premiärvisades sin nya dokumentär om Hultsfredsfestivalen på hemmaplan under fredagskvällen. Foto: Stefan Härnström

  • Filmen om Sveriges största festival smygvisades på hemmaplan

    Hultsfredsfestivalen lockade över 30 000 besökare under toppåren i mitten på 00-talet. Foto: MostPhotos

Filmen om Sveriges största festival smygvisades på hemmaplan

Ett 80-tal personer hade samlats runt Valhall i Hultsfred på fredagskvällen för att få se resultatet av filmaren Hans-Erik Therus långa arbete. Det har gjorts dokumentärer om Hultsfredsfestivalen förr men antagligen aldrig med ett sådant fokus på personerna som startade och ledde festivalen och föreningen Rockparty under så många år.

Annons:

Per Alexandersson, Putte Svensson, Gunnar Lagerman och Håkan Waxegård som var kärnan i det hela har intervjuats, förmodligen djupare och mer öppenhjärtligt än någon tidigare gjort. Utan att avslöja innehållet berättar de själva hur de upplevde både goda och sämre tider. Händelser som sticker ut i filmen är dödsfallet vid Holes spelning, toppåren 2005 och 2006 då man hade över 30 000 besökare och konflikten i mitten på 90-talet då Håkan Waxegård fick sparken.

”Arkivet fick styra”

Tidigare dokumentärer har ofta handlat om festivalen som koncept och artisterna som uppträtt. I den här filmen är konsertklippen och intervjuerna med besökare en inramning åt gängets historia. Med det sagt är det ingen brist på festivalnostalgi och det skrattades högt i biosalongen åt de dråpliga och ärliga kommentarerna från punkare, popsnören, svartrockare och metal-fans som gått runt i parken och på campingen. En och annan Hultsfredsbo kändes också igen.

Hans-Erik Therus förklarade varför han valde att inrikta sig på personerna som ledde festivalen:

 – Det som dök upp i arkivet fick styra lite och då var det ju de här personerna som dök upp hela tiden. Jag såg att det fanns en kärngrupp och tänkte att jag följer dem genom festivalens historia. De fick nästan bli som en begränsning.

Kärleken till Hultsfred

De känslosamma delarna som när Gunnar Lagerman tänker tillbaka på kvällen när en ung tjej omkom efter att Holes Cortney Love sagt åt publiken att komma upp på scenen eller en arkivintervju med tårögd Håkan Waxegård som just slutat efter flera års kärvande mellan ledningsgruppens medlemmar är verkligt gripande. Men det är inte skitsnack och snaskiga personkonflikter som Hans-Erik har som grund:

– För mig handlar det om drivkraften. Som i detta fallet bygger på kärleken till musiken och att göra någonting tillsammans. Det är grunden i min film. Klart att man hade kunnat gå in djupare i personliga konflikter men då hamnar man i en annan typ av film. Gruppen hade olika bevekelsegrunder till varför man gjorde det man gjorde men kärleken till Hultsfred och känslan av att man gjorde det för bygden finns där under och det tycker jag är fint!

Hans-Erik Therus film hade som sagt smygpremiär på bion och eftersom den är gjord för tv så hade en speciell ljudmix för biografen tagits fram exklusivt för detta tillfälle. Tv-premiären sker på SVT om några dagar.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt