Annons:

Nu släpps fullspäckad bok om Hultsfredsfestivalen

Mats Trondman med sin nya bok om Hultsfredsfestivalen. Foto: Joachim Palmqvist, Linnéuniversitetet

Nu släpps fullspäckad bok om Hultsfredsfestivalen

Mats Trondman, professor i kultursociologi vid Linnéuniversitet, har släppt en 560 sidor lång berättelse om Hultsfredsfestivalens historia. 
”Berättelsen om Hultsfredsfestivalen visar vad vanliga samhällsmedborgare kan åstadkomma om de går samman och tror på något”, säger Mats Trondman i ett pressmeddelande. 

Annons:

Boken ”Hultsfredsfestivalen: Punkens etos, festivalens anda och entreprenörskapets vara” berättar historian om musikfestivalen i Hultsfred, punkens gör-det-själv-ideal, människors drivkrafter och motvilliga entreprenörer.

Hultsfredsfestivalen hade sitt ursprung i en grupp musik- och punkintresserade ungdomar i Hultsfred i slutet av 1970-talet. De lyssnade på band som Sex Pistols och The Clash, engagerade sig i musikföreningar och började arrangera konserter med lokala band. 

Mats Trondman menar att punkens ”gör-det-själv-anda” var en viktig del för festivalens tillkomst.

”Utan punken hade Hultsfredsfestivalen aldrig hänt. Punken var ett sätt att leva och tänka, med sin ”gör-det-själv-mentalitet” och en tro på det man gör. Det präglade de här ungdomarna. Sedan var de inte punkare i betydelsen ”jag-skiter-i-allt”, utan mer att de gjorde det de själva gillade och trodde på sin sak”, säger Mats Trondheim i ett pressmeddelande. 

"Skapar utveckling av ett samhälle"

Första upplagan genomfördes sommaren 1986. Sedan följde ytterligare 23 festivaler med som mest nästan 32 000 besökare. På scenen stod världsartister som Oasis, Van Morrison, Blur och Rage Against the Machine. Hultsfredsfestivalen kom att bli Sveriges största musikfestival.

Boken bygger på ett 80-tal intervjuer med personer som varit engagerade i Hultsfredsfestivalen. Författare och redaktörer för boken är Mats Trondman, Ragnhild Lekberg och Jonas Bjälesjö. Boken är ett resultat av ett forskningsprojekt finansierat av Familjen Kamprads Stiftelse.

Författarna kallar arbetet med Hultsfredsfestivalen för ett kulturellt entreprenörskap, där aktörernas engagemang för musiken genererade andra värden i samhället.
 

"Kulturellt entreprenörskap är en viktig del av ett samhällsbygge. Det skapar en anda och gör medborgare aktiva. Det skapar engagemang och utveckling av ett samhälle. Och inte minst ger det ett kulturellt utbyte. Hultsfredsfestivalen är ett bra exempel på det", säger Mats Trondman i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt