Annons:

SD vill se språkkrav vid anställningar i kommunen

Sverigedemokraterna vill se språkkrav vid anställningar inom vård, skola och omsorg. Foto: MostPhotos

SD vill se språkkrav vid anställningar i kommunen

Sverigedemokraterna vill se språkkrav vid anställning inom skola, vård och omsorg i kommunen. Det skriver partiets företrädare i en ny motion. 

Annons:

Sverigedemokraterna Jimmy Rödin, Petra Whidotti, Emil Larsson och Peter Bengtsson står bakom motionen. De lokala partiföreträdarna skriver i motionen att man vill se språkkrav vid anställning inom skola, vård och omsorg i Vimmerby kommun. 

"Att kunna det svenska språket är nyckeln till att bli en del av samhället, en förutsättning för en fungerande kommunikation människor emellan samt avgörande för en välfärd av hög kvalitet. Att kunna förstå varandra är grundläggande i alla arbeten särskilt viktigt är det inom vård och omsorg av våra äldre och sjuka. Bristfälliga kunskaper i svenska språket hos personalen kan innebära en risk för att omsorgstagaren inte får den vård/omsorg hon/han behöver. Allvarliga misstag kan dessutom inträffa när det gäller medicinering och vårdplan, vilket kan äventyra säkerheten och leda till missförhållande. Dessutom riskera övrig personal att få ytterligare merarbete när de utöver sina ordinarie arbetsuppgifter får agera språklärare och tolk. Ett merarbete som i sin tur ökar risken för ökad arbetsbelastning för personalen med utmattningssyndrom och sjukskrivaningar som följd", skriver de i motionen. 

SD vill se ett obligatoriskt språktest för personal med utländsk bakgrund. Detta för att personer med utländsk bakgrund ska kunna rekryteras till jobb inom skola, vård och omsorg. 

"Kunskaper motsvarande godkänt i svenska som andraspråk på gymnasienivå enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska vara ett minimikrav. Arbetsgivaren måste åläggas ett språkansvar för att tillförsäkra sig att tillräckliga kunskaper finns inför anställning inom verksamheterna. Även den personal som redan arbetar inom skola, vård och omsorg men som inte har tillräckliga språkkunskaper ska få möjlighet till ett s.k. språklyft för att uppnå goda kunskaper i svenska språket", skriver SD i motionen. 

I sommar har det funnits klagomål kring bristande språkkunskaper inom hemtjänsten och därför föreslår SD kommunfullmäktige att besluta om att ta fram ett obligatoriskt språktest vid nyanställning och att redan anställda inom berörda förvaltningar i kommunen utan fullgoda kunskaper i svenska ges möjlighet till språklyft.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt