Annons:

  • Nej till språkkrav inom äldreomsorgen:

    Sverigedemokraten Anneli Jakobsson.

  • Nej till språkkrav inom äldreomsorgen:

    Vänsterpartisten Peter Fjällgård.

Nej till språkkrav inom äldreomsorgen: "Måste kunna ställa krav på nyanlända"

Det blir inget språkkrav inom äldreomsorgen som Sverigedemokraterna ville se. Det blev en lång debatt i fullmäktige – och det blev votering om motionen.
– Vi måste kunna ställa krav även på nyanlända, säger Anneli Jakobsson (SD).

Annons:

I går var Sverigedemokraternas motion om språkkrav inom äldreomsorgen uppe på kommunfullmäktige. SD föreslog att kunskaper motsvarande SFI:s D-kurs skulle krävas för alla som anställs eller arbetar ensamma i omsorgen. 

– Kommer man till ett land är språket viktigt. Vårt krav är för att ingen språkförbistring ska uppstå. Personalen ska förstå, brukarna ska få förstå, de anhöriga ska kunna ringa. Moderaterna gick ut hårt med krav i valrörelsen, nu ställer vi krav. Varför kan Moderaterna inte ställa sig bakom? Vi måste kunna ställa krav även på de nyanlända. Äldreomsorgen är ingen integrationsplats, sa Anneli Jakobsson i talarstolen, när hon argumenterade för motionen.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) sa att det är viktigt att alla som kan jobba ska jobba.

– Det är viktigt att vi håller ihop det här landet. Vi har redan höga krav på att invandrare ska lära sig svenska och vi har också höga krav på att delta i samhällsundervisningen. Att så många som möjligt kommer i arbete är viktigt för oss alla, det ökar våra välfärdsinkomster och gör att vi kan bli bättre på välfärd.

"Är ett bekymmer"

Enligt Marie Nicholson handlade inte SD:s motion om språkkrav – egentligen.

– Jag tror ingen här inne inte tycker att det är viktigt att man kan språket. Jag kommer inte hävda att det inte är ett problem, för det är ett bekymmer. Men vi vet också att äldreomsorgen brottas med balansen om fler och rätt händer. Räcker inte händerna till påverkar det våra medarbetare och våra äldre. Den här motionen handlar om en generell SFI-kurs och det är ingen god idé. Språkkunskap har fler delar än ett prov. Man kanske klarar ett prov, men inte kan göra sig förstådd i praktiken. Man kanske kan göra sig förstådd, men inte klarar ett prov. Risken med att sätta ett krav på en specifik SFI-kurs är att det då kan anses tillräckligt. Då försvinner möjligheten att ställa krav på att förbättra sitt svenska språk, säger hon.

Vänsterpartisten Peter Fjällgård undrade om SD anser att det anställs för mycket folk i omsorgen. Han undrade också vilka kvalitetskrav som ställs på de flera hundra vikarier som ska anställas till sommaren. Han tog också upp arbetslösheten i kommunen.

– Vi har 209 arbetssökande infödda svenskar och det räcker inte när kommunen ska anställa 220 undersköterskor. Det är många fler som ska anställa också, sa han.

Både Ola Gustafsson (KD) och Lars Sandberg (C), den sistnämnda ordförande i socialnämnden, menade att socialförvaltningen kan avgöra om en sökande är lämplig eller inte.

– Vi har personal som sitter och gråter och höga sjuktal. Tror man att rekryteringspersonalen anställer någon med dåligt språk för att vara elak eller för att över huvud taget klara verksamheten? frågade Peter Fjällgård (V) retoriskt.

"Så gjorde vi med jugoslaverna"

Anneli Jakobsson menade att människor kan gå bredvid, pyssla eller städa tills man har lärt sig svenska.

– Vi är inte ute efter att neka någon ett arbete. När jugoslaverna kom hit på 90-talet gick de bredvid i flera månader. Söker jag jobb på en turistbyrå där det krävs engelska och tyska och inte behärskar något av de språken så får ju inte jag det jobbet. Jag kan inte köra buss om jag inte har har busskörkort, sa SD-politikern.

Peter Fjällgård ansåg att det Anneli Jakobsson sa om att invandrare kan hjälpa till att städa och så vidare var "klockrent".

Nämndens förra ordförande, Eva Berglund (S), sa att det står i nämndens föreskrifter att den som anställs ska ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift, men att det inte är lika hårda krav på sommarvikarier.

– Då kanske vi hade behövt stänga igen vissa verksamheter, säger hon.

Sverigedemokraterna begärde votering, men blev helt överkörda. Samtliga utom SD röstade avslag till motionen. SD-gruppen reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt