Annons:

SD:

Anneli Jakobsson (SD) vill att det ställs språkkrav innan anställning sker inom omsorgen. Foto: Simon Henriksson

SD: "Ställ språkkrav innan anställning sker"

Sverigedemokraterna menar att nyckeln in i samhället är att behärska svenska i tal och skrift. Nu vill partiet ha språkkrav för anställning inom äldreomsorgen.
"Många av våra nyanlända gör en stor insats för samhället, men behärskar inte vårt språk", skriver Anneli Jakobsson i motionen.

Annons:

I en nyväckt motion föreslår SD språkkrav inom äldreomsorgen. I motionen skriver partiet att "inom äldreomsorgen arbetar många av våra nyanlända som visserligen gör en stor insats för samhället, men som inte behärskar vårt språk i tal och skrift. När man kommer till vårt land så måste man lära sig att prata samt skriva svenska", skriver SD. 

Partiet menar att det är nyckeln in i samhället och att den som är i behov av omsorg behöver en bra kommunikation för att förstå omsorgstagarens behov. 

"Arbetsmiljömässigt bör det också bli betungande för den ordinarie personalen när kommunikationen inte fungerar". 

"Självklar rekommendation"

Anneli Jakobsson, som står bakom motionen, menar att vissa tycker det är viktigare att tillsätta platser än att se till att personen talar svenska i Vimmerby kommun. 

"Socialstyrelsen rekommenderar svenska som andraspråk på gymnasienivå för att komma ifråga för anställning, vilket vi sverigedemokrater tycker är en självklar rekommendation till kommunerna", skriver hon i motionen.

Nu yrkar SD på att svenska som andraspråk på gymnasienivå ska gälla för anställning och att kommunen utreder förutsättningarna för att ge de nyanlända med bristande språkkunskaper en utbildning motsvarande Socialstyrelsens rekommendation. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt